Svjetski mediji: Referendum podijelio Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetski mediji javljaju u nedjelju da se u Hrvatskoj održava referendum na kojem će se odlučiti hoće li u ustav ući odredba o braku kao zajednici muškarca i žene i koji je izazvao duboke podjele u najnovijoj članici Europske unije.

"Hrvati su duboko podijeljeni. Već tjednima jedna tema dominira javnom raspravom - treba li definicija braka kao zajednice muškarca i žene biti unesena u hrvatski ustav", piše Deutsche Welle i dodaje da je u hrvatskom obiteljskom zakonu brak već definiran na taj način, ali da u ustavu nema jasne definicije braka.

"U parlamentu, medijima i na ulicama čini se da se sve svodi na to tko je 'za', a tko protiv. Takva polarizacija nije viđena od rata za neovisnost od bivše Jugoslavije ranih '90-ih godina", navodi Deutsche Welle.

Glas Rusije također navodi da je pitanje istospolnih brakova izazvalo "duboku i neprijateljsku podjelu u hrvatskom društvu" te da se vjeruje da su pristaše istospolnih brakova u manjini.

Portal euinside piše pod naslovom "Referendumska histerija u Hrvatskoj" da Hrvati nisu sretni nego baš naprotiv jer "mnogi od njih vjeruju da je to nepotrebno trošenje novca za nešto što trenutačno nikome ne treba" u vrijeme velike nezaposlenosti.

France24 piše da je referendum podijelio najnoviju članicu Europske unije. Liberalne skupine su izjavile da pitanje na refrendumu zadire u temeljna ljudska prava, ali su konzervativne skupine prikupile 700.000 potpisa za održavanje referenduma.

"Hrvatska je poduzela korake za poboljšanje LGBT prava posljednjih godina, ali pitanja poput istospolnog braka i dalje izazivaju velike podjele u toj većinski katoličkoj zemlji", ističe France 24.

Agencija BETA prenosi da su najutjecajniji mediji u Hrvatskoj priopćili da neće večeras izvještavati iz referendumskog stožera građanske inicijative "U ime obitelji".

"Oni su se pridružili bojkotu na koji je pozvalo Hrvatsko novinarsko društvo nakon što je ta konzervativna građanska inicijativa zabranila izvještavanje iz njihovog stožera za više medija, među kojima i Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), zbog, kako su objasili, pristranosti", navodi BETA dodajući da su zbog toga vodeći pisani i elektronski mediji u zemlji odlučili bojkotirati izvještavanja iz stožera onih koji medijima brane rad.

Talijanska agencija ANSA izvijestila je da će "vrlo katolička" Hrvatska, na referendumu u nedjelju najvjerojatnije "zatvoriti vrata homoseksualnim brakovima". ANSA navodi i da će vodeći listovi i televizije u Hrvatskoj bojkotirati stožer organizacije na čiju je incijativu u Hrvatskoj sazvan referendum "protiv gay brakova" jer je ona odbila dati akreditacije liberalnim medijima i javnoj televiziji.

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da hrvatski građani glasuju treba li tradicionalni brak i ustavom zaštiti. Pokretači referenduma imaju protiv sebe ne samo lijevu vladu nego i najveći broj medija, ocjenjuje list. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter