Svjetski hitovi na 58. Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije trecine filmova za Medunarodni program 58. izdanja Festivala igranog filma u Puli vec su selekcionirane i, što je još važnije, ugovorene, istaknuo je na konferenciji za novinare umjetnicki ravnatelj festivala Zlatko Vidackovic, a novinari su mogli pogledati i foršpane 12 filmova (prvi set) tog programa.

Naslove cine filmovi izabrani s najvecih svjetskih festivala i iz regije, a uz prošlog tjedna vec spomenutog pobjednika Berlinalea iranski "Nader i Simin se rastaju" Asghara Farhadija, "Žrtvu" Chena Kaigea, o borilackom spektaklu u kineskoj dinastiji, te "Koriolana" Ralpha Fiennesa, tu su novi filmovi Françoisa Ozona, Toma Tykwera, Milce Mancevskog, Dragana Bjelogrlica… koji ce biti prikazivani na Kaštelu, odnosno u Areni od 9. do 23. srpnja.

Iz predstavljenih filmova može se zakljuciti da im je zajednicka tema mješavina žanrova - politickih drama, bracnih zapletaja, krimi-prica - a sve s pojacanim dodatkom seksa i humorom za opuštanje. Takoder, treba istaknuti i pojacan broj talijanskih filmova (cetiri), povratak nekih autora koji su kroz pulski festival stekli neizmjerne simpatije, kao Tykwer, Ozon, Soldini…, što umjetnicki ravnatelj objašnjava i odjekom ovog festivala u svijetu i njegovim rejtingom s kojim se zadnjih cetiri godine lakše ugovaraju filmovi.

Svakako treba izdvojiti najnoviju pricu "Carlos" o najpoznatijem svjetskom teroristu Šakalu s festivala u Cannesu, francuski kriminalisticki triler Carlosa Oliviera Assayasa, koji je u verziji miniserije osvojio i Zlatni globus, a u Pulu ce stici 165-minutna verzija te istinite price o teroristu sa stotinu lica i imena, medu kojima i Lenjin, kojega je i Tito štitio, a možda je najzanimljivije od svega što je još živ i izdržava kaznu u francuskom zatvoru.

"Trofejna žena" (Potiche) Françoisa Ozona je još jedan francuski film, obiteljska zavrzlama s glumackim velikanima Catherine Deneuve i Gerardom Depardieuom, a prikazan je u Veneciji.

S Cannesa je "Kucna pomocnica (The Housemaid), južnokorejski erotski triler koji je režirao Im Sangsoo, s Venecije pak dolaze "Dvostruki sat" (La Doppia Ora) Giuseppea Capotondija, u kojem glavnu ulogu igra Ksenia Rappaport (zvijezda filma "Nepoznata" Giuseppea Tornatorea), njemacka ljubavna drama "Troje" (Drei) Toma Tykwera (Trci, Lola, trci i Parfem), o supružnicima koji se zaljube u istu osobu, "Ja sam ljubav" (Io sono l'amore) ciji je autor Luca Guadagnioni, s Tildom Swinton kao glavnom zvijezdom ove talijanske ljubavne drame.

Americki film "Prošle noci" (Last Night) Massy Tadjedin otvorio je prošlogodišnji festival u Rimu, a u ljubavnoj drami (cetverokutu) glume Keira Knightley, Sam Worthington i Eva Mendes. S istog festivala stiže i talijanski kriminalisticki film "Miran život" (Una vita tranquilla) Claudija Cupellinija, o talijanskom kriminalcu ciju obiteljsku idilu u novom životu u Njemackoj pod lažnim identitetom naruši dolazak sina. Italiju predstavlja i ljubavna drama o preljubu "Želim nešto više" (Cosa voglio di piu) Silvija Soldinija (Kruh i tulipani), premijerno prikazana na prošlogodišnjem Berlinaleu.

"Casino Jack" Georgea Hickenloopera, kanadska je kriminalisticka komedija prema istinitoj prici o Jacku Abramoffu, poznatom americkom lobistu koji je završio iza rešetaka jer je muljao sa zemljištem i kockarnicama, pod motom: velika lova - veliki problemi (prikazan u Torontu).

Iz Srbije stiže i najveci kino-hit u toj zemlji "Montevideo, Bog te video" Dragana Bjelogrlica koji je od prosinca vidjelo više od 250 tisuca gledatelja, a rijec je o jugoslavenskoj nogometnoj reprezentaciji koja se sprema za prvo svjetsko nogometno prvenstvo u Urugvaju 1930.

Na programu je još jedan srpski kino-hit, kriminalisticki "Šišanje" Stevana Filipovica o fenomenu neonacizma medu mladima, osobito nogometnim navijackim skupinama pa ce se tako jedna "fudbalska" prica zaokružiti na filmskom platnu.

Regiju predstavlja i makedonski Oscarovac Milce Mancevski s filmom "Majki" (pobjednik FEST-a u Beogradu, prikazan u Torontu i Berlinu), a iz Slovenije pak pobjednik njihovog nacionalnog festivala u Portorožu "Cirkus Fantasticus" Janeza Burgera, s Leonom Lucevim u glavnoj ulozi, iako se najavljivao dolazak filma "Piran-Pirano" pulsko-ljubljanskog cuda od djeteta Gorana Vojnovica.

No, kao što je receno, program ce se kompletirati tek nakon predstojeceg festivala u Cannesu pa su moguca još svakojaka iznenadenja.


Podijeli: Facebook Twiter