Svjetski dan životinja uz projekciju filma "Zemljani"

Čovjek je životinjama glavni neprijatelj (arhiva)
Čovjek je životinjama glavni neprijatelj (arhiva)

Danas u 18 sati u pulskoj Sveučilišnoj knjižnici projekcijom filma "Zemljani" obilježit će se Svjetski dan životinja. Događaj organiziraju Društvo bibliotekara Istre i Prijatelji životinja u sklopu projekta "Zelena knjižnica".

Film "Zemljani" višestruko je nagrađivani dokumentarac snimljen 2005., a scenarist, producent i redatelj je Shaun Monson, u koprodukciji s Persiom Whiteom. Narator u filmu je holivudski glumac i aktivist za životinjska prava Joaquin Phoenix, a glazbu potpisuje glazbenik i aktivist Moby. Film je šokantan prikaz bešćutnog odnosa ljudi prema životinjama, svega onoga što se zbiva iza zatvorenih vrata, daleko od očiju javnosti. Stoga se ne preporučuje mlađima od 16 godina.

Danas će i udruga Ruka šapi organizirati javnu tribinu u Čitaonici Kluba umirovljenika na Giardinima, s početkom u 11 sati. Sudjelovat će veterinarska inspektorica Lovorka Tomičić, predstavnica partnera udruge Veterinarske ambulante "Hajster" Samanta Puh, predstavnici Grada Pule, volonteri udruge te privremeni udomitelji.

Od 9 sati na tržnici će se održavati akcija udomljavanja i prikupljanja hrane i sredstava za štićenike udruge i mini edukacija građana o važnosti sterilizacije kućnih ljubimaca. Građani će moći upoznati štićenike Žuži, Bundyja i Neru te porazgovarati s volonterima, donirati hranu i novac za troškove liječenja štićenika.

Svjetski dan životinja prvi se put počeo obilježavati 1931. godine tijekom konvencije ekologa u Firenci, a njegov je cilj bio upozoriti na položaj ugroženih životinja. Udruge za zaštitu životinja globalno obilježavaju taj dan ne bi li povećale svijest o problemima životinja te potaknule ljude na razmišljanje o tome kako se prema njima odnose. Po podacima svjetskih organizacija, svaki dan nestanu stotine životinjskih vrsta, a uglavnom ih ugrožava čovjek.

Zbog posebnog zemljopisnog položaja, na razmeđi nekoliko biogeografskih regija, te karakterističnih klimatskih i geomorfoloških uvjeta, Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po biološkoj raznolikosti.

Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa u Hrvatskoj je rezultirala bogatstvom životinjskih vrsta i podvrsta te znatnim udjelom onih endemičnih. Broj do danas poznatih vrsta u nas procjenjuje se na 38 tisuća, ali stvaran broj zasigurno je veći, ističu u Ministarstvu kulture. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter