Svjetski dan vida: Prikupljanje starih naočala i leća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Međunarodnog dana vida, Lions club Pula priključuje se akciji skupljanja starih naočala i leća. Stare naočale i leće građani mogu donijeti od 13. do 31. listopada u tri optike: Eco Optics u Marulićevoj12, D&A Optica Centar u Flanatičkoj 19 u Puli i Optiku Nataša na adresi Munida 9 u Medulinu. Oni koji predaju stare naočale ili leće u tim optikama mogu obaviti i besplatnu kontrolu vida u cilju prevencije i sprečavanju bolesti očiju.

Svjetski dan vida obilježava se svake godine drugog četvrtka u listopadu da bi se usmjerila pozornost na problem sljepoće i slabovidnosti, te rehabilitaciju slijepih osoba što je problem globalnih razmjera.

- U svijetu ima 285 milijuna slijepih i slabovidnih osoba. Sljepoća je jako slabljenje vida na oba oka koje onemogućuje normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Slijepa ili slabovidna osoba ne može čitati, gledati televiziju, ne može voziti niti samostalno ići u kupovinu. Uzroci sljepoće su razni i mijenjaju se ovisno o standardu. Najčešći uzroci u nerazvijenom svijetu su mrena i upalne bolesti kao trahom, dok su u visokorazvijenim zemljama uzroci dijabetes, glaukom i staračka oštećenja centra mrežnice, kaže oftalmolog dr. Edi Ladavac, istaknuti član Lions kluba Pula.

Dodaje da se sljepoća može prevenirati ili liječiti, pa stoga i spriječiti kod tri četvrtine slijepih osoba. Na žalost, dodaje, to ovisi o zdravstvenom standardu.

- Liječenje svih tih stanja je moguće. Glaukom je najčešći uzrok sljepoće. To je bolest koja dovodi do oštećenja vidnog živca, ali se može liječiti i to kapima ili operacijom u težim slučajevima. Tu je i senilna makularna degeneracija kod starije populacije, koja se također može pravovremeno zaustaviti i liječiti davanjem lijekova. Također, kontrolom šećerne bolesti te ranim otkrivanjem promjena na očima može se uspješno liječiti i izbjeći teško oštećenje vida i sljepoća, tvrdi dr. Ladavac. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter