Svjetski dan mentalnog zdravlja u Vili Mariji

Na radionicama u Vila Mariji sudjelovalo je 100-tinjak djece, od predškolaca do maturanata (M. ANGELINI)
Na radionicama u Vila Mariji sudjelovalo je 100-tinjak djece, od predškolaca do maturanata (M. ANGELINI)

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Vila Marija u Puli danas  su održane likovne radionice na temu "Morsko dno". Nastavak je to projekta "Školarci slikom do Vile Marije", koji se pod pokroviteljstvom Istarske županije održava od 2007. godine. - Odaziv je bio izvrstan, na radionicama je ukupno sudjelovalo 100-tinjak djece, od predškolaca do maturanata.

Djeca su nam došla iz 11 osnovnih škola i šest srednjih koja su zajedno s naših 15 korisnika crtala i družila se, rekla nam je ravnateljica Vile Marije Vesna Sperath. Istaknula je da ove godine projekt ima šest radionica, u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika Istre. Riječ je o načinu organiziranog provođenja slobodnog vremena i psihosocijalne rehabilitacije korisnike Vila Marije, ali projekt također utječe na razvitak socijalne osjetljivosti mladih prema osobama s posebnim potrebama.

- Učenici tijekom ovakvih radionica upoznaju život korisnika u Domu, svijet izvan škole i uče. Neki od njih uzastopce sudjeluju u projektu i raduju se radionicama, rekla nam je Sperath, naglasivši  da se zajedničkim druženjem uklanjaju predrasude, uspostavljaju odnosi te potiču interesi i kreativnost. (N. SOFTIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter