Svjetski dan kazališta uz Corbu od kanarinca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U utorak u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula bit ce izvedena predstava "Corba od kanarinca", prema tekstu Miloša Radovica, a u režiji Marija Kovaca. Uloge tumace Dora Lipovcan i Rade Radolovic. Predstava se prikazuje u povodu obilježavanja Svjetskog dana kazališta.

Svjetski dan kazališta obilježava se vec punih 50 godina, a tu je akciju pokrenuo ITI - Medunarodni kazališni institut, medunarodna UNESCO-ova udruga, a prije pocetka predstave citaju se poruke napisane za tu prigodu.

Autor ovogodišnje hrvatske poruke je legendarni Pero Kvrgic, koji, izmedu ostalog veli: "Usprkos katastroficnim, apokaliptickim predvidanjima njegove propasti, kazalište kao najstarija i najprolaznija umjetnost obnavlja se sa svakom novom predstavom. Ono je i danas jedinstveni fenomen jer uspostavlja direktni kontakt s publikom bez ikakvog posrednika, jer se njegov susret s publikom dogada u istoj dvorani, udišuci isti zrak; u isto vrijeme gledatelj doživljava igru glumca susrecuci samoga sebe, gledajuci njegove likove na sceni, susrece se sa svojim snovima, bolima, patnjama, smiješnom i žalosnom stranom svoje egzistencije. Zbog toga kazalište živi i danas kao jedinstveni i nezamjenjivi fenomen."

John Malkovich u medunarodnoj poruci istice: "Svoje kratke opaske upucujem svim svojim kolegama i drugovima koji rade u kazalištu. Neka vaš rad bude snažan i originalan. Neka bude dubokouman, dirljiv, kontemplativan i jedinstven. Neka nam pomogne da razmislimo o tome što znaci biti covjek i neka ta misao bude blagoslovljena srcem, iskrenošcu, otvorenošcu i milosrdem. Neka vam bude dano da prevladate zlu kob, cenzuru, siromaštvo i nihilizam s kojima ce se sigurno mnogi od vas morati suociti." (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter