Svjetske uspješnice Radojke Šverko i Alfija Kabilja

Radojka Šverko i Vladimir Babin
Radojka Šverko i Vladimir Babin

- Čast mi je što ću izvoditi pjesme vrlo dragog suradnika i prijatelja, s kojim sam započela inozemnu karijeru i koji je toliko obogatio moj put umjetnika, rekla je naša glazbena diva Radojka Šverko na početku koncerta u sklopu manifestacije Bejahad na kojemu je izvodila pjesme jednog od najvećih hrvatskih skladatelja, Alfija Kabilja. Mnogobrojna je publika u Kongresnoj dvorani hotela Park Plaza Histria uživala u izvedbama i glazbenom doživljaju. 

Koncert je tematski bio podijeljen na dvije cjeline – songove Alfija Kabilja, a potom je uslijedila filmska glazba. Radojka Šverko je uz klavirsku pratnju Vladimira Babina koncert otvorila pjesmom "Jedan susret", a nastavila s "Najljepša su jutra na tvom ramenu" koja je na natjecanju u Seolu 1980. godine osvojila nagradu stručnog žirija. Zaista je bilo mnogo pjesama kojima su Alfi Kabiljo i Radojka Šverko osvajali priznanja i nagrade po cijelome svijetu, a tako su izvedene i "Ima netko" s Opatijskog festivala 1974, "Let My Heart Keep Singing" iz Tokija 1976, "Sleep Well My Love" iz Curaçaoa 1086. godine te legendarna "Cest La Vie".

Šverko i Babin pokušali su izdvojiti najbolje iz ogromnog opusa Alfi Kabilja, čije su pjesme uz pratnju solo glasovira doživljene mnogo intimnije. Nakon izvedbe vjerojatno najpoznatije pjesme ovog dvojca - "Svijet je moj", pjevačica je u publici primijetila Alfija Kabilja, koji se potom naklonio publici i pozdravio izvođače. Uslijedio je evergreen "Ti si ruža", a potom i "Dug je put do ljubavi" iz Opatije 1976. godine. Na natjecanju u Los Angelesu 1984., gdje su nastupali uz Davida Bowiea i Natalie Cole, osvojili su Nagradu za interpretaciju pjesme "We could try my friend" koju je Šverko otpjevala i publici u Histriji. Ovaj je koncert zapravo bio osobno i veoma emotivno prisjećanje inozemne karijere Radojke Šverko koju je, kako sama kaže, žrtvovala za povratak Hrvatskoj.

- Nadam se da ćemo se još susretati na glazbenom polju, pjevačica je za kraj poručila Kabilju, a potom i duhovito dodala - ukoliko ne pronađe neku mlađu.

Drugi dio koncerta obilježila je filmska glazba i klasici, pa tako i "Everything I Do" Bryana Adamsa, potom "Parole, Parole" na tragu soft jazza, te zahtjevna pjesma Barbre Streisand "People", a koncert je zaključen gospel izvedbom "Lord Carry Me Home". Publika je za bis dobila legendarnu "Con te partiro'" te jakim aplauzom zaključila veoma ugodno glazbeno druženje s velikanima hrvatske scene. (Ana PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter