Svjetske umjetničke igre: Čile i Norveška u Umagu

Čileanska pjevačica i skladateljica Magdalena Matthey
Čileanska pjevačica i skladateljica Magdalena Matthey

U sklopu 1. svjetskih umjetničkih igara jučer su se na umaškom Trgu slobode predstavili Norvežani Elfi Sverdrup i Torsten Andersen te čileanska pjevačica i skladateljica Magdalena Matthey.

Sverdrup je predstavila svoj zadnji uradak "Sound jewelry", koji obuhvaća njen dizajnerski nakit i izvedbe norveških tradicionalnih napjeva. Norveški glumac i performer Torsten Andresen izveo je isječak iz monodrame "MR".

Matthey je dobitnica najznačajnijih nagrada u Čileu, osvojila je prvo mjesto na Festivalu de Vina del Mar 1995., nagradu za najboljeg izvođača 2003., kao i onu za najbolji album u usponu, koju su joj dodijelili njeni kolege iz struke 2005. Također, bila je prva na natjecanju Instrumentalne narodne glazbe 2008.

Nastupala je u Brazilu, Peruu, Argentini, Meksiku, Nikaragvi i nekoliko europskih zemalja. Surađivala je s mnogim renomiranim glazbenicima Latinske i Sjeverne Amerike, a nakon pet vlastitih glazbenih produkcija pozvana je da nastupa s orkestrom Sveučilišta iz Santiaga i Filharmonijskim orkestrom iz Santiaga.

U Umagu je nastupila s dvojicom prestižnih čileanskih glazbenika, a to su Sergio Tilo Gonzalez (bubnjar, skladatelj i osnivač banda Congreso) i Simon Gonzalez (gitarist koji se obrazovao u Francuskoj).

Matthey je iznimna autorica, performerica s bogatim nasljeđem legendarnih Violete Parre i Viktora Jara, umjetnika koji su ostavili dubok utjecaj na nju i njen izričaj, ali i na trenutno najbolje generacije čileanskih umjetnika i glazbenika. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter