Svjetske ilustratorske zvijezde i domaće premijere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas je u Pazinu počeo drugi Međunarodni festival slikovnice "Ovca u kutiji", kojeg organizira zagrebačka nakladnička kuća Knjiga u centru u partnerstvu s pazinskom Gradskom knjižnicom, pazinskim Društvom likovnih stvaratelja te pazinskim Društvom Naša djeca, te uz podršku udruge zajednica Nakladnika (ZANA). Naglaske i program ovogodišnjeg festivala na konferenciji za novinare predstavile su Ana Đokić iz Knjige u centru te Iva Ciceran iz pazinske Gradske knjižnice.

Festivalska premijera

U brojkama, ovogodišnji festival slikovnice ima 40 sudionika iz sedam zemalja - Njemačke, Litve, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Italije i Hrvatske. Od utorka pa sve do petka 15. rujna festivalski programi održavat će se u Pazinu, Lupoglavu, Cerovlju, Karojbi, Novigradu, Poreču, Puli i Kopru. Kao glavne zvijezde ovogodišnjeg Festivala Ana Đokić predstavila je litvanskog ilustratora Kestutisa Kasparavičiusa, koji je domaćoj publici i čitateljima dosta dobro poznat budući da mu je u Hrvatskoj prevedeno i objavljeno već dvadesetak slikovnica, te njemačkog ilustratora Quinta Buchholza, koji je u Njemačkoj već velika zvijezda ali u Hrvatskoj još nije poznat, pa bio ovaj Festival mogao biti putokazom za prevođenje i objavljivanje i njegovih radova.

Iva Ciceran je kao festivalsku premijeru najavila novu slikovnicu u produkciji pazinske Gradske knjižnice, naslova "Ploveći u orahovoj ljusci". Ovo dvojezično, hrvatsko-talijansko izdanje donosi istoimenu priču koju je talijanski pisac Corrado Premuda napisao kada je 2014. godine boravio u pazinskoj Kući za pisce, ilustriranu crtežima pazinske ilustratorice Irine Kivele.

Bogat program

Uz niz književnih promocija (na kojima će svakoga dana biti predstavljani dobitnici nacionalne nagrade za slikovnicu "Ovca u kutiji"), izložbenih programa, predstava za djecu i odrasle, susreta s autorima i okruglih stolova, ovaj festival nastoji senzibilizirati publiku i za kupovinu slikovnica kroz prigodne akcijske prodaje, kako bi Pazincima i njihovim gostima i nakon festivala ostala neka uspomena na ovo događanje. "Također, uz programe za djecu i za tinejdžere nastojimo postupno u program uvesti i sadržaje za odrasle, pa tako imamo dvije večeri pričaonice priča za odrasle, na kojima ćemo predstaviti i naše planove za objavljivanje slikovnica za odrasle", istaknula je Ana Đokić.

Sutra se u programu Festivala predstavlja njemački ilustrator Quint Buchholz u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u 11 sati; u 13 sati će u Pazinskom kolegiju biti predstavljena slikovnica "Ploveći u orahovoj ljusci" Corrada Premude i Irine Kivele; u Gradskoj knjižnici u Novigradu se od 8.30 sati održava radionica Od ideje do slikovnice, a poslijepodne slijedi okrugli stol "O slikovnicama i čitanju", predstavljanje slikovnice "O zmaju koji je volio cvijeće" Eme Pongrašić i Dobroslava Boba Živkovića u Cerovlju, te u Lupoglavu slikovnice "Sirup protiv mačjeg kašlja" Silvije Šesto i Vande Čižmek. U 18.30 će se u Pazinu predstaviti ogulinski Festival bajki, dok sutrašnji program završava pričaonicom za odrasle Zorana Pongrašića u 21 sat i koncertom iznenađenja u Bunkeru.

Književno druženje sa Zoranom Pongrašićem u Poreču

Gradska knjižnica Poreč organizira preksutra u 13 sati književno druženje sa Zoranom Pongrašićem. Druženje će se održati u Odjelu za mlade Gradske knjižnice Poreč, gdje će autor na duhovit i jednostavan način provesti publiku kroz tradicionalne bajke na kojima odrastaju generacije i generacije djece - bajke Andersena, Grimma i hrvatske narodne predaje, prikazujući ih iz vizure čitatelja 21. stoljeća.

Pongrašić će tom prigodom predstaviti svoju knjigu "Zašto (ne) volim bajke" i dati odgovore na brojna pitanja koja često danas mladi postavljaju - zašto su neke bajke toliko strašne da vam se od njih ledi krv u žilama, a neke druge toliko tužne da, dok ih čitate, morate cijelo vrijeme plakati, zašto u bajkama umiru male, bose djevojčice koje prodaju šibice, a prinčevi su ili blesavi ili glupi ili imaju velike nosove. Mogu li se zapravo bajke ispričati na drugačiji način? Što se u međuvremenu promijenilo? Kakve bajke vole današnji čitatelji a što im ostaje nerazumljivo i neshvatljivo u tradicionalnoj podjeli na dobro i zlo? (T. K.)

Predstavljanje knjige Corrada Premude u Puli

U pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici u četvrtak u 11 sati bit će predstavljena knjiga "A bordo di un guscio di noce - Ploveći u orahovoj ljusci" tršćanskog autora Corrada Premude. Uz autora na predstavljanju će sudjelovati i ilustratorica knjige Irina Kivela. Susret je organiziran u suradnji s Gradskom knjižnicom Pazin.

Premuda je pisac i novinar, autor kazališnih tekstova i umjetničkih kataloga. Napisao je nekoliko knjiga za djecu ("Felici e contente - Sretne i zadovoljne", 2013.; "Un pittore di nome Leonor - Slikar Leonor", 2015.), a njegova prva knjiga za odrasle "Prematurita" objavljena je u Hrvatskoj pod naslovom "Sazrijevanje" u prijevodu Anđele Galić (Antibarbarus, 2010.)

Kivela je do sada ilustrirala "Bajku o potonulim zvonima" Daniela Načinovića, zbirku poezije "Ti još pričaš o nogometu" Jane Prević Finderle te knjigu za djecu "Plavi val" Nevenke Erman. Sudjelovala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, međunarodnim projektima i performansima. Članica je Društva likovnih stvaratelja Pazin od 1996. te međunarodne umjetničke zajednice International Union of Mail Artist. (Davor ŠIŠOVIĆ, T. K., M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter