Svjetske burze porasle nakon oporavka cijena nafte

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica zabilježile prvi rast u ovoj godini, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte s najnižih razina u 12 godina i nadi ulagača u nove poticajne mjere središnjih banaka.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,7 posto, na 16.093 boda, dok je S&P 500 skočio 1,4 posto, na 1.906 bodova, a Nasdaq indeks 2,3 posto, na 4.591 bod.

Na samom početku prošloga tjedna nastavljeno je loše raspoloženje na svjetskim burzama jer su cijene nafte potonule na nove najniže razine u 12 godina, ispod 27 dolara po barelu, dok je u Kini nastavljen niz naznaka usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Zbog toga je S&P 500 indeks polovicom tjedna potonuo na najnižu razinu od listopada 2014. godine, dok su neki burzovni indeksi u svijetu, primjerice japanski Nikkei, zaronili u područje 'medvjeda', 20 posto ispod svoje prethodne najviše razine.

Međutim, do zaokreta na tržištima došlo je u četvrtak, kada su čelnici Europske središnje banke (ECB) poručili da će u ožujku razmotriti mogućnost dodatne prilagodbe monetarne politike, s obzirom na previranja na financijskim tržištima i zabrinutost zbog Kine i ostalih tržišta u nastajanju.

"Bit će stoga nužno analizirati i razmotriti moguće prilagodbe monetarne politike na našoj idućoj redovnoj sjednici u ožujku", kazao je predsjednik ECB-a Mario Draghi, signalizirajući mogućnost uvođenja novih mjera prije nego što su mnogi očekivali.

To je potaknulo nadu ulagača da će i druge središnje banke u svijetu, ponajprije japanska i kineska, uskoro uvesti dodatne poticajne gospodarske mjere.

Zahvaljujući tome, oporavile su se cijene nafte, pa su u posljednja dva dana prošloga tjedna skočile više od 10 posto, vrativši se iznad razine od 32 dolara po barelu.

To je, pak, potaknulo snažan rast cijena dionica u energetskom i rudarskom sektoru, koji su najzaslužniji za uspon burzovnih indeksa.

Međutim, analitičari i dalje očekuju vrlo nestabilno trgovanje.

"Pokušaji da se cijene dionice podignu s ovih razina čine se nešto težim nego spustiti ih. Mogli bismo svjedočiti velikim oscilacijama još duže vrijeme", kaže Warren West, partner u tvrtki Greentree Brokerage Services.

Tim više što kvartalna poslovna izvješća američkih kompanija ne pružaju osobitu podršku tržištu. S obzirom na dosad objavljene rezultate, u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom kvartalu prošle godine pala 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

To znači da prijeti recesija zarada. Naime, zbog niskih cijena nafte, slabljenja kineskog gospodarstva i visokog tečaja dolara, zarade bi mogle pasti drugo tromjesečje zaredom.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,6 posto, na 5.900 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,3 posto, na 9.764 boda, a pariški CAC 3 posto, na 4.336 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skliznuo 1,1 posto, na 16.958 bodova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter