Svjetske burze pale zbog Grčke i slabosti gospodarstava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale zbog neizvjesnosti u vezi grčke dužničke krize i povećanja kamata u SAD-u, a ulagače su pokolebali i slabi pokazatelji iz najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones pao 1,2 posto, na 18.010 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,9 posto, na 2.107 bodova, a Nasdaq indeks 0,4 posto, na 5.070 bodova. To je uglavnom posljedica slabosti američkog gospodarstva, s obzirom da je u prvom tromjesečju palo, a ni pokazatelji iz drugog kvartala nisu impresivni. Prema drugoj procjeni, američki bruto domaći proizvod (BDP) pao je u prvom tromjesečju 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je znatno slabiji podatak od prve procjene o rastu za 0,2 posto. I dok se taj pad gospodarstva može djelomice pripisati lošim vremenskim prilikama u prvom tromjesečju, ulagače su zabrinuli slabi makroekonomski pokazatelji iz drugog kvartala koji ne upućuju na snažan oporavak kakav je zabilježen u istom razdoblju prošle godine.

"Očito je gospodarstvo slabije nego što bismo to htjeli, no u drugom tromjesečju vjerojatno ćemo svjedočiti umjerenom rastu, dovoljnom za stvaranje novih radnih mjesta, što omogućuje Fedu da poveća ključne kamate u rujnu", kaže Robert Dye, ekonomist u tvrtki Comerica. Donedavno su se ulagači nadali da bi zbog slabosti gospodarstva američka središnja banka mogla odgoditi povećanje kamata do početka iduće godine, no nedavno je predsjednica Feda Janet Yellen poručila da će kamate vjerojatno biti povećane ove godine ako se rast gospodarstva nastavi kao što se očekuje.

A nakon što je prošle godine Fed ukinuo programe kupnje obveznica, povećanje kamata značit će da tržište dionica gubi još jednu važnu polugu koja je godinama poticala rast cijena dionica. Osim američkog, ulagače zabrinjava i slabost kineskog gospodarstva jer svi posljednji pokazatelji najavljuju da će rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva u drugom tromjesečju biti manji od 7 posto, po prvi puta od globalne financijske krize 2009. godine. Ulagače zabrinjava i grčka dužnička kriza. Doduše, grčka vlada tvrdi da je blizu sporazuma s kreditorima koji će joj omogućiti daljnju međunarodnu financijsku pomoć kako bi izbjegla bankrot, no dužnosnici eurozone poručuju da Atena neće dobiti dodatnu pomoć bez vjerodostojnog plana reformi.

"Svatko ima drugačiju priču, no više vjerujem porukama iz EU-a nego iz Grčke jer izjave iz EU-a bolje pokazuju kakvo je raspoloženje u vezi s dogovorom", kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,7 posto, na 6.984 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,4 posto, na 11.413 bodova, a pariški CAC 2,6 posto, na 5.007 bodova. Na Tokijskoj su burzi, pak, cijene dionica prošloga tjedna porasle 1,5 posto, na 20.563 boda, novu najvišu razinu u 15 godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter