Svjetske burze oštro pale, ulagače zabrinjava slabost gospodarstava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i niza slabih poslovnih izvješća kompanija.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skliznuo 1,6 posto, na 16.204 boda, dok je S&P 500 potonuo 3,1 posto, na 1.880 bodova, a Nasdaq indeks 5,4 posto, na 4.363 boda, najnižu razinu od listopada 2014. godine.

Nakon dva tjedna rasta, podržanog usponom cijena nafte s najnižih razina u 12 godina, prošloga su tjedna cijene dionica na Wall Streetu oštro pale zbog niza loših vijesti.

Svi posljednji makroekonomski podaci pokazuju da se, nakon oštrog usporavanja rasta u posljednjem lanjskom tromjesečju, slabost američke ekonomije nastavila i na početku ove godine.

Tako je, primjerice, u siječnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 151.000, znatno manje od očekivanih 190.000 i znatno manje nego mjesec dana prije.

Ulagače zabrinjava i nastavak usporavanja Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, zbog čega se cijene nafte i industrijskih metala ne uspijevaju odmaknuti od najnižih razina u više godina.

"Nema naznaka poboljšanja na tržištu nafte. Potražnja slabi u mnogim zemljama u razvoju, a u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, zalihe su visoke", kaže Shuji Shirota, direktor u banci HSBC.

Loši gospodarski pokazatelji i niz slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija čini se da potvrđuju strahovanja ulagača da gospodarstvo i potrošnja kompanija slabe.

Zbog toga mnoge kompanije, posebice tehnološke, smanjuju procjene daljnjih poslovnih rezultata. Zbog toga je, pak, prošloga tjedna Nasdaq, u čijem je sastavu niz tehnoloških dionica, potonuo više od drugih indeksa.

No, ni rezultati drugih američkih kompanija nisu impresivni. S obzirom na dosad objavljena poslovna izvješća, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom kvartalu prošle godine pala više od 4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE skliznuo je 3,9 posto, na 5.848 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 5,2 posto, na 9.286 bodova, a pariški CAC 4,9 posto, na 4.200 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 4 posto, na 16.819 bodova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter