Svjetska špiljarska elita u Porecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od stotinu znanstvenika i speleologa iz 12 zemalja sudjeluje na trodnevnom speleološkom kongresu što je u cetvrtak poceo u hotelu Palazzo u Porecu, u organizaciji Hrvatskog speleološkog saveza (HSS) i Hrvatske udruge za podzemnu gradnju (HUPG).

Rijec je o prvom dogadaju takve vrste od davne 1984., kada je Hrvatska posljednji put bila domacin medunarodnog skupa iz ove oblasti, istaknuo je glavni organizator prof. dr. sc. Mladen Garašic, doajen domace speleologije, sveucilišni profesor i donedavni predsjednik HSS-a.

- Od tada su ostvareni znacajni znanstveni rezultati iz podrucja speleologije u Hrvatskoj i svijetu te je bilo krajnje vrijeme da se nastavi s organizacijom medunarodnih kongresa ovakvih razmjera, navodi Garašic, koji istice i dugu tradiciju speleologije u Istri. Samo jedan primjer je Speleološko društvo "Proteus" iz Poreca, koje je od pocetka 70-ih do danas odigralo kljucnu ulogu u istraživanju i valorizaciji pojedinih speleoloških lokaliteta.



O važnosti dogadaja u medunarodnim strucnim krugovima govori cinjenica da je medu sudionicima i visoka delegacija Medunarodne speleološke unije.

Prijavljeno je 50-ak radova stotinjak autora, koji ce predstaviti rezultate i dostignuca iz speleološke domene, a bit ce izdani u posebnoj publikaciji. Pored izlaganja, kongres ce obuhvatiti projekcije filmova, okrugli stol na temu speleologije i podzemne gradnje te nekoliko izložbi. Sudionici ce obici pojedine speleološke objekte u Istri te posjetiti skup speleologa u Gracišcu.


Podijeli: Facebook Twiter