Svjetska premijera Truffelle, krem čokolade s tartufom

Zvijezda sajma; istarski bijeli tartuf (M. MIJOŠEK)
Zvijezda sajma; istarski bijeli tartuf (M. MIJOŠEK)

- Obožava tartufe, stavlja ih na sve, samo ne na kolače, a i o tome razmišlja, tako nam je Jasminka Čakić, amaterski chef kulinarstva opisala strast koju njen suprug Josip Nenad Čakić gaji prema tartufima. Kud jačeg argumenta od onog da je zbog ove neugledne, ali cijenjene podzemne gljive prešao oko 8.000 kilometara kako bi iz Johannesburga, iz Južne Afrike u kojoj živi zadnjih 26 godina, došao u Buzet upravo u vrijeme održavanja četrnaestog izdanja Vikend festivala istarskih tartufa.

- Kupili smo stan u buzetskoj starogradskoj jezgri i to je mjesto gdje dolazimo kada se vraćamo u Hrvatsku. Planirali smo doći na odmor upravo za sajam tartufa to je stvarno nešto čime se Buzet može ponositi. Iznenadilo me koliko se firmi bavi otkupom i preradom tartufa, rekao nam je ovaj Zagrepčanin sa južnoafričkom i buzetskom adresom. Supružnici Čakić bili su vjerojatno jedni predstavnici svoga kontinenta među tradicionalnim gostima buzetskog sajma; domaćim gostima, Austrijancima, Nijemcima, Talijanima i Slovencima koji su se u velikom broju prošetavali po 900 šatorskih kvadrata u Mašimovoj škuji.

Rekordan broj izlagača

U Buzetu - gradu tartufa dočekalo ih je rekordnih 76-tak izlagača, nikad toliko kao ove godine, te sedam firmi koje se bave otkupom i prodajom tartufa. Prodajna cijena tartufa prve klase iznosila je oko tri tisuće eura, druge 1.800 eura, a treće oko 1.300 eura. Osim u degustaciji i kupnji tartufa te domaćih proizvoda od pršuta, do sira, maslinovog ulja, vina i rakija, posjetitelji su mogli uživati u neobičnom izboru afrodizijačke gljive čiji su najveći i najljepši primjerci ovjenčani s čak tri laskave titule.

Dva priznanja prema ocjeni žirija; za naj tartuf festivala gdje se ocjenjivala ne samo težina već i oblik, miris, kompaktnost, te za najveći tartuf, dobio je 420 grama težak primjerak brenda Tartufino. Priznanja su uručili gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić i župan Valter Flego. Lorena Paladin, predstavnica buzetske firme Bio et Naturalis, koja zastupa brend Tartufino, za ovaj tartuf kapitalac rekla je da je pronađen vrlo blizu Buzeta te je vrijedan oko dvije tisuće eura.

Za naj tartuf po izboru publike izabran je 304 grama težak tartuf firme Karlić tartufi sa sjedištem u Paladinima kod Buzeta koja je upravo na Vikend festivalu istarskih tartufa održala promociju svog novog proizvoda na bazi tartufa, prve na svijetu i jedinstvene Truffelle. - Krem čokolada s tartufom, u dvije verzije crnoj i bijeloj pruža bogat i pun okus čokolade i tartufa, rekao je Ivan Karlić koji je osim krem namaza, predstavio još jedan novi proizvod Teranino Truffel spoj likera od terana i tartufa.

Buzet na pjatu

Posjetitelji su se tijekom dvodnevnog sajma mogli okušati u radionici izrade domaće tjestenine te uživati i u drugim gastro sadržajima - "Buzetu na pjatu", predstavljanju buzetskih ugostitelja; konobe Most i hotela Fontana, a potom i promociji restorana hotela Vela Vrata i Zigante restorana. Velika gužva zavladala je ispred štanda kada je šef kuhinje Zigante restorana Damir Modrušan pripremao raviole punjene s pireom od krumpira i sirovim žumanjkom, umakom od dvije vrste krema od ribanca, s bijelim tartufima. Poseban interes posjetitelji su pokazali za izradu domaće pašte kod koje na jedan kilogram brašna ide 24 žumanjaka.

Uza sve te delicije mogla se degustirati i kapljica dobrog vina. Vinar Adriano Černeka iz sela Medveje na Vrhuvštini pohvalio se ovogodišnjom vinskom sezonom. - Svi koji smo u toj branši možemo reći da nam se konačno potrefila jedna dobra godina i da očekujemo izvanredno dobra vina, rekao nam je Černeka i dodao da su ovakvi sajmovi poput buzetskog prava prilika upravo za male proizvođače jer se mogu predstaviti kupcima i ujedno nešto utržiti.

Smotra i revija pasa

Na međunarodnoj smotri i reviji pasa sudjelovalo je tridesetak pasa. Smotra se ocjenjivala po FCI pravilima pa su joj mogli pristupiti samo psi s rodovnicama, dok su reviji mogli prisustvovati svi psi, i oni bez rodovnice, bez obzira na njihovu namjenu.

U kategoriji ptičara prvi je engleski seter Mose di Labinac vlasnik Massimo Labinac, drugi je njemački oštrodlaki ptičar Bing vlasnik Sandro Rajić, treći irski seter Erica Ros Furlans vlasnik Giorgio del Zotto. U kategoriji goniči prvi je američki stafordski terijer Coco King of Wariors vlasnica Martina Bilbija, drugi brak jazavač pico vlasnik Sandro Rajić, treće njemački lovni terijer Odeta Red Philips vlasnik Vlado Klobas. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter