Svjetska premijera jedrilice od polietilena

Atrakcija sajma jahte nizozemskog proizvođača Linssen
Atrakcija sajma jahte nizozemskog proizvođača Linssen

Svjetska premijera jedrilice od polietilena Drugog dana međunarodnog sajma brodske opreme Pula Boat Fair dogodila se još jedna svjetska premijera. Riječ je o 3,60 metara dugoj jedrilici koja je sagrađena od posebne plastike, točnije od materijala kojim se proizvode alkaten cijevi. Široka je 1,5 metara, nosivosti 425 kilograma, odnosno može prevoziti četiri osobe. Proizvodi ju pulska tvrtka Marana na Monte Magnu, kaže direktor Aleksandar Gorički.

- Materijal je polietilen i dobiva se u pločama koji se melje i reciklira te se nanosi dok se ne dobije željena površina. U slučaju da se jednog dana brod ošteti, taj se komad eksportira, samelje i ponovo se nanese na razbijenu površinu. Rok trajanja tog materijala je neograničen budući da nema bolesti osmoze kao klasična stakloplastika. Ova vrsta plovila je idealna za iznajmljivanje jer praktički nema održavanja te se ne treba farbati i stavljati koper. Samo se s lemilicom prijeđe ogrebotina i sve se vraća na početno stanje. Cijena broda je nešto manja od 40 tisuća kuna. S proizvodnjom smo krenuli u travnju ove godine, a dosad smo izgradili dvije takve jedrilice, a treća se radi. Ova danas je apsolutna svjetska premijera tih barki i nadamo se da ćemo uskoro ići s njima na regate, ističe Gorički.

Na glavnom molu sajma je izloženo skoro 20 plovila među kojima i viški guc iz 1937. godine. Uz njega bila su izložena tri plovila domaćeg proizvođača Grašo, gliser "byliner 245" Tehnoline, Inoplast iz Labina je također izložio svoju open varijantu pasare "labin 500", a pulski Leidi izložio varijantu poludeplasmanca od šest metara s kabinom i izvanbrodskim motorom od 150 konjskih snaga.

Atrakcija sajma bile su svakako "nizozemske sestre", luksuzne jahte nizozemskog proizvođača Linssen koji u marini Veruda ima čarter flotu. Predstavili su se s 14 metarskim jahtama Linssen Grand sturdy 40.9. Cijena tih ljepotica doseže nekoliko stotina tisuća eura. Tehnomontova marina Veruda je na sajmu prisutna s dvije jedrilice od 40 stopa koje su sastavni dio čarter flote. (Napisao i snimio C. B. GALIĆ )


Podijeli: Facebook Twiter