Svjetska plesna imena na Kamenjaku

Petnaest dana plesa uz renomirane svjetske predavače
Petnaest dana plesa uz renomirane svjetske predavače

Međunarodni umjetnički kamp Kamenjak (MUKK) ovog će se ljeta, drugu godinu zaredom, ponovno na otvorenoj pozornici u šumi tik do uvale Polje u Premanturi, održati od 28. srpnja do 11. kolovoza, a predavači će ovaj put biti relevantna imena europske plesne scene.

Među njima je i jedan od najtraženijih - Jos Baker (ex Peeping Tom Theatre), koji će od 28. srpnja do 3. kolovoza održati sedmodnevnu radionicu o fiziologiji plesne tehnike, od temeljnih načela prebacivanja tijela kroz prostor do složenog plesnog materijala.

Ravnoteža i gipkost

U istom razdoblju predavat će i Tony Thatcher, voditelj postdiplomskog studija na londonskom Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, iza kojeg je 35-godišnja karijera u Europi, SAD-u i Velikoj Britaniji. Njegova sedmodnevna radionica nosi naziv "Praksa kralježnice i prijedlozi improvizacije", a uključuje usmjeravanje pažnje k ravnoteži, gipkosti i smjeru. U tom prvom dijelu kampa, švedski priznati koreograf Rasmus Olme, voditelj plesa i koreografije na The Danish National School of Performing Arts u Kopenhagenu održat će radionicu "Vrtložno zauzimanje prostora".

U drugom će dijelu kampa, od 4. do 11. kolovoza, mađarski koreograf Andras Deri održati osmodnevnu radionicu "Urbani plesni stilovi", a u istom razdoblju radionice će voditi i domaće snage - rođena Puljanka Aleksandra Mišić radionicu suvremenog plesa "Combo by Alex", s fokusom na ekspresiju i osjećajnost pokreta, a Sven Bahat radionicu "I Body". Riječ je o 'virtual performing' platformi u kojoj Sven Bahat koristi društvene mreže kao prostor izvođenja izvedbenih umjetnosti kroz video, fotografije, "gif-ove" kolaže.

Gosti Showcasea 2. kolovoza bit će studenti s danskog The Danish National School of Performing Arts Ursula Robb i Rasnmus Olme s predstavom "Processor"; studenti 3. godine Instituta za umetničku igru iz Beograda Katarina Stojković i Branko Mitrović s komadom "Cats", dok će Jos Baker nastupiti sa svojom najnovijom predstavom "Of No Fixed Abode" ("Bez stalnog boravka"), Prateći čovjeka koji s radiom na leđima putuje po svijetu tražeći prihvaćanje, ovaj se komad bavi usamljenošću, izolacijom, snagom medija i utjecajem karizmatičnih vođa.

U programskom središtu ovog projekta je dvotjedna međunarodna plesna radionica na kojoj polaznicima, uz domaće, predaju recentni pedagozi i plesači iz relevantnih europskih i svjetskih plesnih akademija i kompanija; a pokrenuo ga je plesač i koreograf Rajko Pavlić, umjetnički voditelj zagrebačkog ansambla suvremenog plesa Liberdance.

Edukacija i usavršavanje

- I ovaj put očekujemo dolazak polaznika iz cijele Hrvatske i inozemstva. Uglavnom su to plesači, pedagozi i koreografi kojima ovakve radionice služe za njihovu edukaciju, usavršavanje i informiranje o novitetima na području plesne pedagogije, koreografije, metodologije rada i ostalog, pojašnjava Pavlić i ponavlja glavni cilj kampa: "Želimo umjetnicima prepustiti prostor Kamenjaka da svojim umjetničkim istraživanjima, individualnim kreacijama, maštovitošću, lucidnošću pa i provokacijama u granicama umjetničkih sloboda divljinu i netaknutu prirodu Kamenjaka pretvore u prostor prvorazredne i visoko estetizirane vrijednosti. Svaka umjetnička akcija mora polaziti od te ideje i potencirati i prezentirati takav prirodno-ekološki rezervat i involvirati sebe u tkivo ovog jedinstvenog prostor".

Prošle je godine radionicu klasičnog baleta održao hrvatski par Ljiljana Gvozdenović i Andrej Izmestjev; radionice suvremenog plesa Johannes Hartl iz Njemačke te hrvatski koreografi i plesači Matija Ferlin, Sven Bahat i Ana Mrak. Jazz-dance radionicu vodila je nagrađivana slovenska plesačica Klara Lainšček te njene hrvatske kolegice Iva Čevizović i Tamara Savičević; radionicu hip-hopa slovenski plesni pedagog i koreograf Željko Božić, Anteo Ukušić i Saša Krnetić, dok je "Modern" radionicu vodio Miloš Isailović, pedagog, diplomirani baletan i dobitnik nagrada na međunarodnim natjecanjima. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter