Svjetska krema na prvom natjecanju zborova Istramusica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svirkom limene glazbe Zajednice Talijana iz Vižinade, a potom i paradom svih zborova s gradske rive do Trga slobode gdje je bila upriličena ceremonija otvaranja, u četvrtak je svečano započelo 1. Međunarodno natjecanje zborova Istramusica, novi festival u Poreču, koji će danas biti priveden kraju. Svoje vokalne sposobnosti pokazalo je više od tisuću pjevača raznih dobnih skupina iz devet zemalja svijeta, a organizator je bila neprofitna organizacija Interkultur uz podršku Grada Poreča, njegove Turističke Zajednice i hotelske kompanije Plava Laguna.

Dvadeset zborova

Čast otvaranja festivala nakon inauguracije hrvatske himne pripala je zamjenici gradonačelnika Nadi Štifanić Dobrilović, koja je tom prigodom zaželjela svim sudionicima ugodan boravak u gradu, a isto to u kratkome govoru ponovio je i predsjednik Interkulture Gunter Titsch, zahvalivši ujedno i svim vrijednim ljudima uključenima u organizaciju ovoga događaja koji će po svemu sudeći postati tradicionalan u ovome gradu. Prema umjetničkome odboru i žiriju kojeg su sačinjavali Johan Rooze, Tobias Hug, Walter Lo Nigro i Branko Stark, svi eminentni stručnjaci, za porečki nastup izabrano je 20 zborova iz devet zemalja svijeta i to Finske, Hrvatske, Italije, Izraela, Kine, Mađarske, Rumunjske, Rusije i Slovenije, a predstavnici Republike Kongo, iako najavljeni, zbog problema s dobivanjem viza nažalost nisu mogli prisustvovati.

Koncerti i nastupi su se po rasporedu održavali u Eufrazijevoj bazilici, crkvi Gospe od Anđela i Istarskoj sabornici, kazališnoj dvorani te na glavnom porečkom trgu, a natjecateljski dio bio je podijeljen na 12 kategorija, i to po težini, razini, spolu, dječji i za mlade, crkvene glazbe a cappella, folklornoj glazbi, te pop, jazz, gospel i onoj duhovnoj. Osim toga održalo se i nekoliko radionica, među kojima se posebno izdvajale one "Swing Istria", pjevanje u jazz zboru ili sastavu, te "Poreč POP" a cappella, pjevanje u pop zboru. Zadnjega dana održan je i koncert prijateljstva u Eufrazijani, a na potonjem nastupili domaći mješoviti pjevački zbor "Joakim Rakovac", Vox Carniola iz Slovenije, Touching Nature iz Kine i Studentkoren Pedavoces iz Finske, a potom je u Istarskoj sabornici održano i Grand prix natjecanje, nakon čega su najboljima podijeljene zlatne, srebrne i brončane diplome na deset razina.

Uspješno natjecanje

Treba spomenuti kako je Interkultur kao organizator s radom započeo još davne 1988. godine u Budimpešti, i tada označio početak jednog od najvećih i najuspješnijih natjecanja i kulturnih događanja u Europi. Te manifestacije su tijekom uspješna niza godina postale poznate diljem svijeta zbog svojih visokih umjetničkih i organizacijskih standarda, ali i kao koncept namijenjen zborovima i njihovim fanovima. Toj neprofitnoj organizaciji sa sjedištem u Njemačkoj, najveći uspjeh do danas je unošenje stare ideje olimpizma u zborno pjevanje, a ta olimpijada zborova prvi je puta i održana 2000. godine u austrijskom gradu Linzu. Nakon toga slijedile su manifestacije u Busanu u Republici Koreji 2002. i njemačkome Bremenu 2004. godine. Ovaj uspjeh nastavio se i pod imenom "Svjetske zborne igre" u kineskome Xiamenu 2006, austrijskom Grazu 2008. godine, zatim u SAD-u i drugdje tijekom godina, a zasigurno najveći događaj u povijesti Olimpijade zborova zbio se u latvijskoj Rigi kada se odazvalo čak 27 tisuća sudionika. Nadajmo se da će se jednoga dana i na porečki festival Istramusica odazvati isto toliko zborova. (Napisao i snimio Ivan GRGAT)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter