Svjetska juniorska elita startat ce iz Rovinja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svim poteškocama usprkos, i ove ce se godine održati medunarodna biciklisticka Kroz Istru. Tijekom tri dana, od petka do nedjelje, po istarskim cestama vozit ce najbolji svjetski juniori. Usto, ovogodišnje je izdanje utrke posebno.

Prvo je to izdanje bez oca istarskog biciklizma, preminulog Eduarda Rajkovica, pa su u spomen na njega organizatori iz Loborike Favorit predvodeni biciklistickim fanatikom Deanom Vitasovicem odlucili ovu utrku nazvati njegovim imenom. Biti ce to 52. izdanje Kroz Istru - Memorijal Edi Rajkovic.

Koliko je biciklizam vezan za Istru pokazala je i jucerašnja konferencija za novinare u zgradi Istarske županije na kojoj su o utrci i svemu što ona znaci za istarski sport govorili Patricija Smoljan, procelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehnicku kulturu Istarske županije, dogradonacelnik Pule Fabrizio Radin, tajnik Saveza sportova istarske županije Dario Koraca, Ozren Muller zadužen za odnose s javnošcu, te oni koji su direktno involvirani, direktor utrke Dean Vitasovic i tehnicki direktor utrke Luka Mišovic.



- Ova utrka znaci tradiciju, a ujedno je i sjecanje na šjor Edija. Buduci da ce na utrci sudjelovati cak 120 vozaca iz cijelog svijeta, mislim da je to projekt kojeg svakako valja podržati i zato smo ga u Gradu i Zajednici Talijana podržali koliko smo mogli - rekao je dogradonacelnik Radin i sam pasionirani ljubitelj biciklizma.

Nešto više o detaljima utrke koja ce startati u petak u Rovinju s pocetkom u 12 sati, a svoj ce finale imati u nedjelju na pulskim Giardinima oko 13 sati, rekao je tehnicki direktor Luka Mišovic.
- I ovogodišnja se utrka boduje za juniorski Kup nacija, a nastupiti ce 20 reprezentacija sa po šest vozaca iz cijelog svijeta. Glavnim favoritima smatraju se Danci koji su trenutno vodeci u Kupu nacija, te Rusi koji su lani osvojili taj prestižni naslov. Start prve dvije etape, u Rovinju i Umagu je u 12 sati, a treca ce etapa iz Vrsara krenuti u 10 sati. Nadamo se da cemo i ove godine biti dostojni organizatori kao i lani kad smo dobili pohvale od medunarodne biciklisticke organizacije, UCI-ja - rekao je Mišovic.

Glavni organizator utrke Dean Vitasovic progovorio je i o teškocama u organizaciji.
- Moramo zahvaliti našem generalnom sponzoru Maistri, kao i svim ostalim sponzorima što su nam pomogli jer u suprotnom ne bi uspjeli organizirati utrku - rekao je Vitasovic. - A ovo je naša tradicija koja traje 52 godine, ovo je najjaca juniorska etapna utrka koja se uz još cetiri boduje za Kup nacija. Nas 40-ak je ponijelo najveci teret organizacije ovogodišnjeg izdanja koje nosi ime Edija Rajkovica i vjerujem da cemo napraviti dobar posao. Uz Dance i Ruse koje je spomenuo Mišovic, još bih dodao i odlicne slovenske vozace, dok od šest hrvatskih vozaca najbolje kotira naš prošlogodišnji vozac Josip Rumac, koji sad vozi za slovensku momcad Hit Casino Gorica. Vjerujem da ce i ovogodišnja utrka biti borbena i neizvjesna, pa pozivam navijace da u što vecem broju dodu pogledati svjetsku juniorsku elitu - zakljucio je Vitasovic. (Roberto CAR)


Podijeli: Facebook Twiter