Svjetska glazbena scena u 2011. ostala bez mnogih umjetnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetska glazbena scena u prošloj je godini ostala bez mnogih znacajnih umjetnika koji su svojim talentom i radom utkali neizbrisiv trag u povijest popularne glazbe. Samo nekoliko dana nakon Nove godine napustio nas je škotski pjevac i kantautor Gerry Rafferty, poznat po hitovima "Baker Street" i "Stuck in the Middle With You".

Bivši frontmen folk rock benda Stealers Wheel krajem 70-ih imao je uspješnu solisticku karijeru, a iako je 80-ih nestao sa scene, njegove su pjesme ostale popularne do današnjih dana. U posljednjim se godinama borio s alkoholizmom, a preminuo je zbog otkazivanja jetre.

Pocetkom veljace iznenada je, tijekom odmora u Španjolskoj, preminuo poznati rock gitarist Gary Moore, clan legendarne irske grupe Thin Lizzy u koju je došao na nagovor pjevaca Phila Lynotta. Kasnije se istaknuo kao solisticki izvodac, a bio je poznat i po radu u irskoj grupi Skid Row. Tijekom karijere eksperimentirao je s rockom, jazzom, bluesom, countryjem i heavy metalom, a široj je publici bio najpoznatiji po hitu "Still Got the Blues".



Pocetkom ožujka u svojoj je kuci u Salt Lake Cityju pronaden mrtav Mike Starr, legendarni basist grupe Alice in Chains koji je s bendom odsvirao sve rane hitove kao što su "Man in a Box" i "Rooster". Bend je napustio 1993. godine, zbog problema s ovisnošcu o kojoj je progovorio u reality showu "Celebrity Rehab". Drogama se, nažalost, nije uspio oduprijeti te je, kao i pjevac benda Layne Staley, preminuo od predoziranja.

Od komplikacija uzrokovanih dvama moždanim udarima, u travnju je u 41. godini preminuo i legendarni hip-hop i r'n'b vokalist Nathaniel Hale, poznatiji kao Nate Dogg. Pjevac koji je otpjevao refrene na mnogobrojnim hip-hop klasicima bio je jedan od izvodaca odgovornih za G-Funk zvuk.



Nakon teške bolesti u travnju je u 53. godini preminula Poly Styrene, jedna od najpoznatijih punk-ikona britanske i svjetske glazbene scene. Frontmenica punk benda X Ray Spex koji je osnovala sa sedamnaest godina inspirirana koncertom Sex Pistolsa, Poly je bila poznata po osebujnom stilu pjevanja i stihovima protiv konzumerizma i društvene stege. Iako je nakon X Ray Spexa snimila nekoliko solistickih albuma, najpoznatija je ostala po njihovom prvom singlu, hitu "Oh Bondage Up Yours!".

Raku pluca istog je mjeseca podlegao basist popularne americke grupe TV on the Radio, 36-godišnji Gerard Smith. Njegova smrt nije utjecala na koncertne aktivnosti grupe, tako da ju je samo dva mjeseca kasnije na zagrebackom INmusic Festivalu mogla poslušati i hrvatska publika.



Sredinom lipnja svijet je obišla vijest o iznenadnoj smrti Clarencea Clemonsa, americkog saksofonista i glumca koji je svirao u E Street Bandu Brucea Springsteena. Poznat i pod nadimkom Big Man, Clemons je preminuo u 70. godini, šest dana nakon što je doživio srcani udar. Sa Springsteenom je poceo suradivati davne 1971. godine te je bio jedan od kljucnih clanova njegova benda, zaslužan za specifican zvuk njegovih brojnih hitova.

Najveci je odjek i nevjericu u javnosti izazvala vijest o iznenadnoj smrti mlade britanske zvijezde Amy Winehouse, jedne od najtalentiranijih svjetskih pjevacica prošlog desetljeca cija je kratka i turbulentna karijera ostavila dubok trag u popularnoj glazbi. Još jedna slavna glazbenica koja je preminula s 27 godina zauvijek ce ostati zapamcena po hitovima kao što su "Rehab", "You Know That I"m No Good", "Back to Black", "Love Is A Losing Game" i drugi.

U hotelu Comfort Inn u kalifornijskom Woodland Hillsu 11. je kolovoza pronaden mrtav Jani Lane, frontmen, pjevac i autor pjesama americkog hard rock glam-metal benda Warrant. Pravim imenom John Kennedy Oswald, Lane je napisao i otpjevao neke od najvecih hitova grupe kao što su "Cherry Pie", "Down Boys", "Sometimes She Cries" i "Heaven".



Bend je, zbog problema s alkoholom, napustio 1993. da bi mu se vratio vec iduce godine. Slicna se situacija ponovila još nekoliko puta. S Warrantom je zauvijek raskinuo nakon kratke turneje 2008. godine. Kao i Amy Winehouse, i Lane je preminuo od trovanja alkoholom.

Istog dana, 22. kolovoza preminuli su i Jerry Leiber i Nick Ashford. Clan autorskog dvojca Leiber & Stoller, Leiber je zaslužan za tekstove brojnih zimzelenih hitova kao što su "Stand By Me", "Hound Dog", "Poison Ivy" i "Jailhouse Rock". Nick Ashford stvarao je u "duetu" sa suprugom Valerie Simpson. Zajedno su stvorili brojne uspješnice medu kojima su najpoznatije "Ain"t No Mountain High Enough", "Ain"t Nothing Like The Real Thing", "I"m Every Woman" i "Reach out and touch (somebodys hand)".

Mikey Welsh, bivši basist grupe Weezer, preminuo je pocetkom listopada u 41. godini od predoziranja drogom. Welsh je bend napustio kratko nakon objavljivanja albuma "Green Album" zbog navodnog živcanog sloma. Nevjerojatno je da je samo nekoliko dana prije smrti na Twitteru napisao kako je sanjao da je umro.

Kombinacija srcane bolesti, kokaina i narkotika presudila je Coryju Smootu, 34-godišnjem gitaristu americkog heavy metal benda Gwar koji je pronaden mrtav pocetkom studenog, nakon koncerta u Minneapolisu. Smoot je u bendu svirao od 2002. godine, a obožavateljima je bio najpoznatiji pod umjetnickim imenom Flattus Maximus i neobicnim kostimima.


Podijeli: Facebook Twiter