Svjetska glazbena imena privlače sve više posjetitelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugo se nije na legendarnoj glazbenoj terasi Balwan City i uzduž grožnjanske ulice uz nju okupilo toliko gledatelja kao druge festivalske večeri na koncertu Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije i pjevača Marka Tolje. Sva mjesta na platou terase i dodatnoj montažnoj tribini bila su popunjena, kao i uličica uz legendarni Balwan City. Uživali su i mladi i stari u izvedbama glazbenih majstora zagrebačkog orkestra pod vodstvom Andreasa Marinella, a svakako u nizu pjesama koje je izveo Marko Tolja. Otpjevao je u nizu nekoliko poznatih melodija obrađenih i prilagođenih jazz izvedbama i aranžmanima, a svakako i nekoliko melodija koje je u suradnju upravo s Jazz orkestrom HRT-a objavio na novom studijskom albumu pod nazivom "Stavi pravu stvar".

 Jazz orkestar HRT-a, nekadašnji Big Band Hrvatske radiotelevizije, prije Plesni orkestar Radio Zagreba, postoji i radi kontinuirano već više od 50 godina, što je u povijesti big bandova rijetkost u svjetskim razmjerima. Orkestar je vodilo nekoliko dirigenata, a posebno mjesto među njima pripada Miljenku Prohaski, koji je orkestar vodio više od 30 godina. Mnogi glazbenici svjetskoga ugleda nastupali su kao solisti s Orkestrom, kojim sada ravna Andreas Marinello, mladi (rođen 1983. u Bolzanu) nadareni saksofonist i flautist koji se nedavno odlučio nastaniti i nastaviti glazbeno djelovanje u Zagrebu i Hrvatskoj.

Jednako velik broj posjetitelja privukli su poznati i priznati glazbenici svjetskog glasa Luis Bonilla, Charenee Wade (vokal), John Riley, Andi McKee, Elvis Stanić, Hector Martignon i Jim Rotondi koji su nastupali pod zajedničkim imenom Groznjan All Stars. Mnogo njih već je nastupalo u Grožnjanu, dio ih vodi tečajeve u Ljetnoj glazbenoj školi, pa su poznati stalnim pratiteljima grožnjanskih glazbenih zbivanja. U nedjelju navečer cijeli Grožnjan bio je ispunjeni etno ritmovima u izvedbi mladih glazbenika iz cijelog svijeta okupljenih u projektu Ethno Croatia, a večeras (ponedjeljak) nastupa Renato Chicco Quartet. Koncert počinje u 21.30 sati, a ulaz je besplatan. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)







Podijeli: Facebook Twiter