Svjetska gastro scena u Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tema kongresa gastronomije u pravcu je ocuvanja naše kulinarske tradicije koju je važno zadržati i pokazati da bismo bili prepoznatljivi i drugaciji, rekao je savjetnik u Ministarstvu turizma Ivo Bašic koji je u petak umaškom hotelu Melia Coral otvorio, prvi put u Hrvatskoj organiziran, Svjetski kongres gastronomije IAGI - International Art of Gastronomy in Istria.

Kongres je okupio 250 sudionika, od kojih 150 kuhara, medu kojima je najviše istarskih, a trajat ce do nedjelje, s raznovrsnim programom tijekom kojeg ce se svijetu predstaviti hrvatska kulinarska baština.

Svjetska istraživanja pokazala su da je turistima prigodom boravka u nekoj zemlji gastronomija na cetvrtom mjestu, a kod gostiju u Hrvatskoj na visokom je drugom mjestu, rekao je Bašic.

Otvorenju su prisustvovali veleposlanik Indije u Zagrebu Pradeep Singh i krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Doncic, te predsjednik Svjetske kuharske federacije WACS, Islandanin Gissur Gudmundsson i direktor WACS-a za južnu Europu Srecko Koklicem iz Ljubljane.

Gudmundsson je cestitao organizatorima na ovoj inicijativi i odlicnom odabiru teme "Autohtona kuhinja i gastronomska baština u profiliranju nacionalne i svjetske gastronomije". Kazao je da je time otvorena potpuno nova stranica u promociji gastronomije te porucio Hrvatskoj da ima odlicnu mogucnost predstavljanja svoje kuhinje kroz mrežu od 93 zemalja i 10 milijuna clanova, koliko ih ima WACS.

U ime organizatora okupljene su pozdravili predsjednik Udruge kuhara Istarske županije Zoran Stanisavljevic i direktor zagrebacke nakladnicke tvrtke Robinson Stjepan Odobašic, a zatim celnik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni koji je rekao da je ovo prava prilika da bismo svijetu pokazali gastronomske ljepote i umijeca naše zemlje. Po njemu ovo nije samo skup kuhara i slasticara, vec i priznanje struci i generalno hrvatskoj kuhinji.

"Kongres otvara mogucnost ucenja na primjerima drugih zemalja, ali i suradnje", rijeci su Crlenog.

Program je nastavljen predavanjima Madara, Ceha, Kineza, Talijana, Japanca, Indijca, Španjolca, Slovenca i Kanadanina, a svi su prezentirali jedno svoje tradicionalno jelo.

Najviše pažnje izazvao je prakticni dio, odnosno degustacija sireva u režiji Francuza Xaviera Thureta pod pokroviteljstvom Dukata, prezentacija indijske kuhinje, tocnije iz grada Benaresa u tamošnjoj državi Uttar Pradesh, priredenog na terasi hotela, i specijaliteta španjolske kuhinje s podrucja Andaluzije.

Uz županijsku Udrugu kuhara i Robinson, organizaciju potpisuju Istarska županija te Grad i Turisticka zajednica Umaga, kao glavna podrška, te strucni casopisi Food magazine i Svijet hrane. Visoki pokrovitelji su ministarstva turizma te poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka, a manifestaciju je podržao i predsjednik Hrvatske dr. Ivo Josipovic.


Podijeli: Facebook Twiter