Svjetska banka o pulskom antičkom brodu


Svjetska banka objavila je na svojoj službenoj stranici veliku reportažu o prošlogodišnjem pulskom arheološkom pronalasku antičkog broda u Flaciusovoj ulici.

Osim samog novinarskog izvještaja, na njenom Youtube kanalu prikazan je i petominutni film koji je već pogledan više od 2.400 puta. Film prikazuje razne stadije velikog otkrića dvije tisuće godina starog antičkog broda, koji je oduševio domaće i strane arheologe, kao i ostale ljubitelji antike i tradicionalne brodogradnje.

Antički brodovi pronađeni su u sklopu radova na projektu izgradnje sustava odvodnje i obalnog kolektora, čiji je cilj revitalizacija Pulskog akvatorija i stvaranje preduvjeta za gospodarski i turistički razvoj te konačno vraćanje grada Pule moru.

Krajem prošle godine pored mjesta pronalaska antičkog broda, pronađeni su i ostaci drugoga antičkog broda jednake starosti, koji je nazvan Pula 2. Nakon uspješnog izvlačenja oba broda pohranjena su u posebne prostore u brodogradilištu Uljanik radi desalinizacije i konzervacije, gdje će arheolozi sljedećih dvije do četiri godine raditi na što boljem očuvanju ovog vrijednog otkrića. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter