Svjetlucave instalacije u starom Labinu

Erik Vermeulen i Vincent Dams R. SELAN
Erik Vermeulen i Vincent Dams R. SELAN

Svjetlucave instalacije u starom Labinu Erik Vermeulen i Vincent Dams, članovi nizozemske kulturno umjetničke organizacije "Zesde Kolonne" koja obilježava 20. obljetnicu LAE-a, jučer su u labinskoj starogradskoj jezgri izveli niz instalacija koje su se sastojale od omatanja predmeta i detalja aluminijskom folijom. Primjerice, na uličnoj rasvjeti svjetlucale fuge između klesanaca kojim je popločen trg ispred Malog kazališta, betonski prometni čunj kod gradskih vrata i rasvjetni stup kod crkvice Sv. Sebastijana.

- Svrha ova intervencije u prostor staroga grada bila je istaknuti bit predmeta koje možda u svom svakodnevnom životnom ritmu i ne zamjećujemo. Htjeli smo privući njihovu pozornost prolaznika i probuditi u njima dječju znatiželju, kaže Vermeulen.

- Zadatak kojega smo prihvatili bio je osmisliti nešto na javnom mjestu što je moguće je brzo postaviti i isto tako ukloniti, a da ne naruši prostor. Tako smo došli na ideju svjetlucanja koje će privući ljude, kazao je Dams.

 U okviru program obilježavanja 20. rođendana LAE održan je i koncert na pozornici Kod špine gdje su nastupili sastavi Group Art Fou, Hayde Park i "sMtvUz". (Tekst i foto R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter