Svjetlost iz kućne radinosti


Aldous Huxley, taj veliki pisac, rekao je da nedostatak sna i pomanjkanje vitamina potiče kreativnost. Ako se još niste naspavali od silnih blagdanskih slavlja, a slatko je zacementiralo tijelo i ubilo vitamine, po toj bi logici kreativnost trebala biti na maksimumu. I zašto je ne iskoristiti u četiri zida te podariti si svjetlost u stanu, i to lusterima iz kućne radinosti?

Osim toga, jeste li ikada pomislili da izrada vlastitog, a k tome još i vrlo efektnog i lijepog lustera, može biti jako jednostavna? Može, čak toliko jednostavna da izradu ovog lustera možete slobodno prepustiti i svojem djetetu.

Prednost ovakvih lustera je u tome što zaboravljeni predmeti u visećem svjetlosnom izdanju poprimaju drugu priču i formu, i naravno auru. Osim toga, predmeti ili uspomene kojih se ne možete riješiti, poput maminih ili bakinih čentrina, koša, starinske cjediljke razveselit će i najtmurniji prostor.

Za početak uzmite špagu, omotajte je i zalijepite oko napuhanog balona, pričekajte da se osuši, probušite balon… i bi svjetlost!

Čentrinasti luster

Naučite kako izraditi čipkasti luster i obogatite svoj dom prekrasnim čipkasto-rupičastim efektima svjetla i sjene.

Potrebno: balon, čentrin – čipkasti stolnjak, ljepilo za tapete, kabel, priključak za žarulju od nekog starog lustera

Postupak: napušite obični balon u veličinu i oblik u koji želite. Tabletić premažite/natopite ljepilom za tapete te ga takvog nalijepite na balon. Ako veličina čentrina (tabletića) ne odgovara veličini balona, slobodno iskoristite neki od starih čipkastih stolnjaka, razrežite ga na komade te lijepite u komadićima dok ne ispunite cijelu površinu balona. Prilikom lijepljenja budite sigurni da se čipka dobro primila za balon na svim mjestima. Ostavite da se osuši tijekom noći.

Luster od špage

Ovo je efektan, jednostavan i jeftin luster od špage. Potrebno: kabel s postoljem za žarulju, balon, špaga, Drvofix

Postupak: napušite balon. Pazite kakav balon birate, jer oblik balona bit će oblik lustera. Omotate balon špagom i premažete špagu Drvofixom razrjeđenim s malo vode (upute su na Drvofixu). Kada se osuši probušite balon, konstrukcija bi trebala ostati čvrsta.

Progurajte žarulju kroz rupu koju ste ostavili za žarulju (to je obično onaj dio balona gdje ga napuhujete). Efekt je fantastičan jer svjetlost prolazi kroz špagu i na plafonu ostavlja sjenu lude mreže.

Luster od koša

Potrebno: Metalni koš za otpatke, kabel s postoljem za žarulju, ukrasne trake

Postupak: dno metalnog koša probušite škarama. Vanjski dio koša zamotajte ukrasnom prozirnom tkaninom. Kroz otvor provucite kabel s postoljem za žarulju. Jednostavnije ne može. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter