Svjetlost i tehnologije zasnovane na svjetlu


Od 15. listopada do 15. studenog i ove se godine obilježava Mjesec hrvatske knjige, a središnja tema vezana je uz proglašenje 2015. godine Međunarodnom godinom svjetlosti i tehnologija zasnovanih na svjetlu.

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija posvećena hrvatskoj pisanoj riječi, a cilj je promicanje hrvatske knjige i kulture čitanja. U tih se mjesec dana okupljaju knjižničari, književnici, nakladnici i kulturni djelatnici, ali i čitatelji. U brojne i raznovrsne programe uključene su knjižnice diljem Hrvatske i mnoge druge institucije slaveći knjigu i pisanu riječ, a ovogodišnje svečano otvorenje Mjeseca hrvatske knjige održat će se u Narodnoj knjižnici i čitaonici Novi Vinodolski, koja obilježava 170. obljetnicu, kao i 210 godina rođenja Antuna Mažuranića, 170 godina rođenja Vladimira Mažuranića i 125 godina smrti Ivana Mažuranića.

Hrvatska knjižnica za slijepe obilježit će 50. obljetnicu osnutka

Za srednjoškolce: "Upali lampicu i čitaj!"

Bogat program Mjeseca hrvatske knjige pripremljen je i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. U skladu s temom, tijekom cijelog mjeseca središnju će knjižnicu krasiti svjetlosna instalacija "Boje mašte" udruge Sonitus.

Prema najavi, u središnjoj knjižnici u ponedjeljak 19. listopada u 18 sati Tomislav Perko održat će putopisno predavanje: "Novi Zeland: Život na jugu". Slijedi, 22. listopada u 18 sati otvorenje izložbe "Herman Potočnik Noordung: život u riječi i slici", autora Primoža Premzla (Maribor, Slovenija). Dan kasnije, 23. listopada od 16 do 19.30 sati na programu je "Knjižni detektiv" - igra rješavanja knjižničnog "misterija" uz korištenje knjižnične građe i usluga, te naravno znanje i snalažljivost. Istoga dana u 18.30 sati dogodit će se program za poticanje čitanja u suradnji s pulskim Srednjim školama "Upali lampicu i čitaj!".

Slijedi, 10. studenog u 19 sati glazbena slušaonica koju vodi prof. Boris Vučina, a tema su ruski skladatelj Aleksandar Skrjabin i jazz glazbenik Thomas Chapin. Ženska večer uz dobru knjigu na programu je 13. studenog u 18 sati, a na rasporedu je tribina Pretilost i nekretanje, u suradnji s udrugom Aktivna. Za studeni je planirano i predstavljanje kuharice "Što bismo zapravo trebali jesti?" te razgovor s autoricom Dunjom Gulin, kao i književni susret s talijanskim autorima za učenike osnove škole.

Tijekom cijelog Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula četvrtkom u 16 sati održava se "Spoj na slijepo s knjigom", koji prati moto - ne sudite knjigu po koricama, vjerujte preporuci knjižničara i upustite se u avanturu.

Kviz za poticanje čitanja "Putovanja do znanja"

Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice Pula od danas pa do 27. listopada traje sudjelovanje u nacionalnom kvizu za poticanje čitanja "Putovanja do znanja". Cijeli Mjesec hrvatske knjige označit će edukativno-informativni posjeti knjižnici za djecu predškolskog i školskog uzrasta, te brojne pričaonice i likovne radionice za predškolce i osnovce. Između ostalog, svake subote u 11 sati na programu su Priče iz čarobne škrinjice, radionice glasnog čitanja u sklopu projekta "Rođeni za čitanje – Nati per leggere". Gradsko natjecanje u čitanju naglas zakazano je za 21. listopada, a  županijsko natjecanje je 28. listopada u 10 sati. "Upali lampicu i čitaj" – glasno čitanje na Dječjem odjelu je na programu 23. listopada, a 26. listopada "Slon koji je imao puno prijatelja" - pričaonica u povodu Dana međusobnog pomaganja.

Izdvojimo i program "Volim knjižnicu" - pričaonicu u povodu Dana hrvatskih knjižnica koja će se održati 11. studenog.

Čitaoče ne ljuti se i Explora za djecu

Brojni su programi i u Dječjoj knjižnici u Radićevoj ulici. Tako će Mjesec hrvatske knjige označiti sudjelovanje u nacionalnom kvizu za poticanje čitanja "Putovanja do znanja", te programi "Knjižnica bajna, za me nije tajna", "Cool lektira", "Odmorište za jezik" (čitanje priča na znakovnom jeziku i njihovo ilustriranje), "Čitaoče ne ljuti se" i "Pogodi tko je iz priče koje". Uz mnoštvo iznenađenja, 11. studenog bit će proslavljen Dan narodnih knjižnica, a 15. studenog je proglašenje najjčitatelja.

Tu je i Explora u Dječjoj knjižnici, edukativni program za učenike viših razreda osnovnih škola, a gosti su Korado Korlević i Elvis Morina. Pripremljen je i performans prema slikovnici "Nikola Tesla, priča o djetinjstvu", a Astronomsko društvo Istra i djelatnosti pulske zvjezdarnice predstavit će ing. Lučano Gržinić. Najavljeno je i otvaranje izložbe dječjih radova nastalih u Dječjoj knjižnici

U knjižnicama Veruda i Vodnjan planirani su  edukativno-informativni posjeti knjižnici za djecu predškolskog i školskog uzrasta, a u Vodnjanu će radionicu i predavanje naslovljeno "Biljna ljekarna" održati Ines Bonazza, koja će gostovati i u žminjskoj knjižnici. Uz to, u knjižnici Žminj održat će se susret žminjskih pjesnika "Besedi drage", a sudjeluju: Nevenka Erman, Marija Maretić, Ana Orbanić, Stefani Križanac, Branko Orbanić, Marija Dujmović i Marija Sošić. Planirana je i radionica "Boje iz zemlje: Ugođaj svjetla u prostoru" arhitekta Branka Orbanića, predavanje

"Rasvjeta je više od svjetla" dr. sc. Slavka Krajcara te "Mala škola astronomije" Korada Korlevića. U suradnji s Osnovnom školom Vladimira Gortana Žminj održat će se program Mali knjižničar.

Engleski i njemački za umirovljenike

Za svoje je korisnike zanimljive sadržaje pripremila i Čitaonica kluba umirovljenika. Tako se već danas u 11 sati otvara izložba slika "Moja viđenja" Ljiljane Radolović. Na programu je i filatelistička izložba autora Nikole Taratina " Hrvatske dopisnice" organizirana u suradnji s Filatelističkim klubom Arena Pula. Radionicu učenja engleskog jezika za umirovljenike vodit će Violeta Juvan, a njemačkog jezika Nikla Hoegler, dok će Štefanija Sliško voditi kreativnu radionicu. Najavljeno je i mjerenje šećera u kapilarnoj krvi, zdravstveni pregled u suradnji s Dijabetičkom udrugom Istarske županije Pule.

Besplatan upis za djecu predškolske i školske dobi

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula i svim njenim ograncima tijekom cijelog Mjeseca hrvatske knjige djeca predškolske i školske dobi mogu se besplatno učlaniti u knjižnicu ili produžiti članstvo. Akcija traje od danas do 15. studenog. (Bojana ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter