Svjetlosni paviljon Deana Skire na izložbi u Milanu

Ovako bi trebao izgledati Skirin paviljon
Ovako bi trebao izgledati Skirin paviljon

Pulski dizajner rasvjete Dean Skira pozvan je na izložbu "Hybrid Architecture" koja će biti otvorena sklopu milanskog Tjedna dizajna, koji se održava od 8. do 21. travnja. Interpretacija teme izložbe povjerena je nekolicini vrhunskih, svjetskih arhitekata i dizajnera čiji se radovi ističu po istraživanju i inovaciji.

Arhitekt poznat po projektu "Ground Zero" Daniel Libeskind te Steven Holl, Mario Cucinella i ostali predstavit će svoje radove u prostorima sveučilišta u Milanu, gdje će biti izložen i svjetlosni paviljon "Hooked up" Deana Skire.

- Sudjelovanje na izložbi u ovako prestižnom društvu za mene je velika čast i potvrda mom radu i dosadašnjem djelovanju na području dizajna i arhitekture, komentirao je Skira svoj nastup, koji je od izuzetnog značaja za promociju hrvatskog dizajna i samog dizajnera koji je dugogodišnjim, predanim radom dostigao međunarodni nivo profesionalizma i predstavlja Hrvatsku, i doslovno, u najboljem svjetlu.

Paviljon će biti smješten ispred Aule Magne sveučilišta u Milanu, u kojoj se odvijaju sva predavanja i konferencije tijekom trajanja izložbe. Dugačak je 16 metara, a obostrano ima otvore dimenzija četiri puta četiri metra, koji dozvoljavaju posjetiteljima nesmetan ulaz. Postupno snižavanje stropa i sužavanje stijenki paviljona do dimenzija 2,15 metara stvara ugođaj intenzivnog uranjanja u svjetlost.

Daniel Libeskind i Dean Skira predstavit će svoje projekte 12. travnja na konferenciji s temom "Svjetlo kao građevinski materijal".

Instalacija "Hooked up" nastala je na temelju povezivanja materijalne i nematerijalne forme, spajanjem tih dvaju elemenata u hibridnu arhitekturu s intencijom stvaranja dinamičnog vizualnog iskustva. Paviljon je kreiran kao site specific koji suptilno interferira s postojećim prostorom, istražujući različite utjecaje kroz arhitektonski objekt i svjetlost. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter