Svjetlosne skulpture u Svetim srcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Izložbom 'Introvertura' hrvatsko-austrijskog kolektiva Numen/For use nastavljamo s eksperimentiranjem prostorom Svetih srca. Dosad smo u tom prostoru imali razne izložbe, instalacije i koncerte, a sada nastavljamo svjetlosnim skulpturama koje se prvi put u Hrvatskoj postavljaju u ovakvom prostoru. Izložba se otvara u petak u 20 sati, a bit ce otvorena do 29. ožujka, svakoga dana od 12 do 20 sati. Ulaz ce biti besplatan", kazao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, na konferenciji za novinare održanoj u galerijskom prostoru.

Dizajner Mauricio Ferlin je napomenuo da su Numen/For use nezaobilazni u hrvatskom dizajnu te da su se u Puli vec predstavili instalacijom "Tape", koja je postavljena u potkrovlju stare tiskare Muzeja suvremene umjetnosti Istre tijekom manifestacije "Tu smo 2". Nikola Radeljkovic iz kolektiva Numen/For use kazao je da im je u Svetim srcima cilj bio poigrati se prostorom.



- Na poseban smo nacin povezani i inspirirani Pulom. Cilj nam je da se kulturne manifestacije ne dogadaju samo u Zagrebu ili u velikim centrima, vec da se u gradu punom potencijala kakav je i Pula nude projekti koji u Hrvatskoj još nisu prezentirani. Zadnje se cetiri godine bavimo raznim neutilitarnim projektima, a instalacijama kao što su "Tape" ili "Tuft", koji ce biti predstavljen u Puli, želimo potaknuti ljudsku interakciju unutar tih prostora, kazao je Radeljkovic.

Centralna instalacija koja ce biti postavljena u Svetim srcima je "Taft", a ostvarena je u suradnji s tvrtkom Regeneracija iz Zaboka. Instalacija se sastoji od 50 kvadratnih metara rukom tkanog vunenog tepiha od kojeg je izraden trodimenzionalni objekt koji ce visjeti u zraku. Kao i s instalacijom "Tape" i u "Tuft" ce se moci ulaziti i doživjeti jedan sasvim drugaciji svijet.

Na izložbi ce biti predstavljene i svjetlosne instalacije koje putem zrcaljenja stvaraju privid beskonacnosti prostora i koje u gledatelju stvaraju doživljaj "gubitka tla pod nogama". (B. VINCEK; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter