Svjetlosne instalacije na Malom rimskom kazalištu

Kaštel pod svjetlom (D. SKIRA)
Kaštel pod svjetlom (D. SKIRA)

Svjetski priznati dizajner rasvjete, Puljanin Dean Skira široj je javnosti postao poznat po ideji osvjetljavanja Uljanikovih dizalica, a slika "Svjetlećih divova" nesumnjivo je obišla svijet. Nedavno smo razgovarali o idejni daljnjeg svjetlosnog brendiranja Pule u čemu Skira vidi ogroman potencijal, pa se tako rodila ideja da se upravo na lokaciji u Kandlerovoj ulici, unutar pogona bivše tvornice Arena modna kuća i postojećeg dimnjaka, postavi još jedna svjetlosna instalacija koja bi mogla postati dodatna zanimljivost u gradu.

Osvjetljavanje tunela

Skira je trenutno angažiran na međunarodnom projektu "Eurasia" gdje skupa sa svojim timom sudjeluje na poslovima izrade dekorativne rasvjete za istoimeni tunel u Istanbulu ispod Bospora kojeg su mediji već proglasili "turskim poslom stoljeća". Zamolili smo ga nam otkrije nekoliko detalja vezano uz ovaj projekt. Naglašava da su strateški projekti, poput podvodnog tunela Eurasia koji spaja Europu i Aziju, od velikog međunarodnog značaja te im u tom kontekstu predstavlja veliko priznanje raditi na takvim projektima.

- Nakon vrlo uspješnog predavanja koje sam održao prije dvije godine u Istanbulu, pred gotovo 800 stručnjaka iz područja arhitekture i dizajna, pozvan sam da sudjelujem na međunarodnom natječaju za dekorativnu rasvjetu tunela. Izgradnja tunela trenutno je jedna od najvećih investicija u Turskoj te predstavlja jedan od najzahtjevnijih pothvata na euroazijskom tlu. Tunel je predviđen za promet motornim vozilima kroz tjesnac Bospor, dugačak je 4,9 kilometara te će skratiti put s jedne strane Bospora na drugu za najmanje 45 minuta. Rasvjetna scenografija koju smo osmislili, koristi tradicionalne elemente turske kulture prepoznatljive u uzorcima i odabiru boja. Prema posljednjim informacijama nadležnih tijela, naše rješenje odabrano je kao najbolje. U ovom trenutku, u Istanbulu se priprema probna instalacija tunela na uzorku od 100 metara. Na probnom paljenju, na koje sam pozvan krajem ovog mjeseca, sudjelovati će visoki dužnosnici, investitori i izvođači projekta, dok će tunel u cijelosti biti realiziran do kraja godine, ističe Skira.

Otkriva nam i detalje vezano uz projekte na kojima radi i za domaću "publiku", i to u sklopu Malog rimskog kazališta i pulskog Kaštela. Napominje da će na inicijativu ravnatelja Arheološkog muzeja Istre, Darka Komše, Malo rimsko kazalište doživjeti ozbiljnu rekonstrukciju kojom se predviđa arhitektonsko-arheološki zahvat autora Emila Jurcana.

- Ovim projektom, Malo rimsko kazalište povratilo bi svoju izvornu funkciju. Konkretno, oživjelo bi povijesnu lokaciju novootkrivenim arheološkim nalazima i suvremenom čeličnom konstrukcijom tribina, koja reproducira izvornu formu rimskog teatra, te povećava kapacitete za buduće kulturne sadržaje. U skladu s različitim aktivnostima, rasvjetni sustav ima mogućnost aktiviranja sigurnosne, akcentne, komunikacijske i ambijentalne rasvjetne scenografije, zavisno o potrebama organizatora. Scenografija će biti kontrolirana procesorom koji omogućuje automatsko-vremensko programiranje zavisno o dijelu dana, sezoni, ali i manualno upravljanje putem dinamične tipkovnice i smart uređaja. Predviđeno je djelomično korištenje svjetla u boji za potrebe predstava, koje bi u posebnim prilikama naglasilo bogatstvo naše povijesne baštine, ističe Skira. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter