Svjetlom o rudarskoj baštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zajednicki nazivnik dogadanja u Lamparni proteklog vikenda, u sklopu umjetnickog festivala Transart 2010.: Underground City, bilo je korištenje svjetla u kreacijama nadahnutima rudarskom baštinom Labinštine.

U petak je predstavljena videoinstalacija Sandra ?ukica pod nazivom "Slika tame - dokumentiranje stvarnosti osjetilima", a u subotu instalacija "Luciferin & Luciferase" Branke Cvjeticanin te izložba fotografija Borisa Cvjetanovica "Tragovi".

?ukiceva instalacija trebala je biti u rudnickom tunelu u Raši, gdje bi do punog izražaja došla njena koncepcija postupnog privikavanja oka na minimalno svjetlo, ali se od toga moralo odustati zbog velike vlage u podzemlju.

"Luciferin & Luciferase" je nazvana po pigmentu uz pomoc kojeg neka živa bica, kao što su krijesnice, proizvode vlastito svjetlo. Cvjeticanin je koristeci refleksivne materijale od kojih se izraduju prometni znakovi složila tlocrt Podlabina, ali je dopustila djeci, gostima njene izložbe, da instalaciju preurede. Tako je u konacnici pod reflektorom zasvijetlila velika kuca nalik onima kakve se slažu od lego kocaka.

Cvjetanovic se s Labinštinom povezao 1987., kada je za tadašnji Studentski list fotografirao štrajk rudara. U zadnje dvije godine fotografirao je preostale tragove rudarske povijesti, a na traženje LAE-a, organizatora Transarta, izabrao je i izložio tridesetak najboljih fotografija. U jednoj skupini nalaze se snimci predmeta: preostali dijelovi tracnica za vagonete, rudarske cizme u ormaricu, prerezana sajla šohta i slicno, a u drugoj bivši rudari.

Lamparnu je u subotu posjetio gradonacelnik Tulio Demetlika, kojem su Cvjeticanin i francuski umjetnik Ludovic Nobileu prezentirali rezultate prošlotjedne akcije regrutiranja gradana za prvu radnu koloniju Podzemnog grada. Postignut je nacelni dogovor o prijavi projekta Gradu i potrebi veceg ulaganja u edukaciju o rudarskoj baštini.


Podijeli: Facebook Twiter