Svjetlo mira i ove godine stiglo u gradsku palaču

Miodrag Stojaković
Miodrag Stojaković

Članovi odreda izviđača Istra i Pomorac - Uljanik danas su iz Zagreba u Komunalnu palaču na Forumu donijeli Betlehemsko svjetlo. Time su nastavili tradiciju započetu 1994. godine zahvaljujući kojoj mladi izviđači diljem naše zemlje, pa tako i u Pulu, donose ovaj simbol mira s porukom ljubavi, dobrote i zajedništva.

Svjetlo je preuzeo zamjenik gradonačelnika Robert Cvek kojem su izviđači poručili da je svjetlo sad ovdje da zapali srca svima, te da prenese poruku da su najbolji dio naših života često mala, bezimena, nezapamćena djela dobrote i ljubavi koja su potrebna svima nama i svakome oko nas.

- Svojim djelima skauti žele sudjelovati u rasvjetljavanju tame, želimo unositi radost u sva srca, pogotovo onih koji pate ili kojima je potrebno malo svjetla u životu i nade u bolje sutra. Zato Svjetlo odnesimo sa zahvalnošću i pažnjom svojim domovima i neka nam ono rasvjetljava put, rekla je Barbara Božac iz OI Istra, koja je zajedno sa svojom kolegicom Fani Antunović i kolegom iz OI Pomorac - Uljanik Adrianom Mačinom predala na Forumu lampion s betlehemskim svjetlom Cveku.

Ono je sada smješteno u predvorju Komunalne palače uz božićno drvce i tu će se nalaziti sve do 24. prosinca, kako bi svi zainteresirani građani mogli preuzeti i ponijeti svojim kućama ovaj blagoslovljeni plamen. Na Badnjak će izviđači svjetlo odnijeti i po župama, a obično im je, prema tradiciji, prva stanica nakon gradske palače pulska Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Inicijativa prenošenja Betlehemskog svjetla diljem svjetla rodila se u okviru dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Potaknula ju je jedna gledateljica u humanitarnoj emisiji austrijske televizije na Božićnu večer 1986., koja je darovateljima kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova. Ta je gesta ubrzo prerasla u veliku međunarodnu izviđačku aktivnost u cijeloj Europi te u Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi i sjevernom dijelu Afrike. Naime, u Beču se slavi ekumenska misa na kojoj se okupljaju predstavnici međunarodnih izviđačkih organizacija, koji Betlehemsko svjetlo, prema skautskim načelima, donose u svoje zemlje i omogućuju njegovo širenje crkvama, ustanovama, institucijama i domovima građana otvorena srca.

Na prvu nedjelju Došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski ga izviđači iz Betlehema nose u Beč. Nakon ceremonije u Beču, na kojoj sudjeluju i hrvatski izviđači, svjetlo donose u Zagrebačku katedralu, a nakon toga kroz izviđačke udruge odlazi do brojnih hrvatskih župa, pa tako i do istarskih. Betlehemsko svjetlo vrlo je brzo prihvaćeno u narodima kao simbol sloge, mira i ljubavi. To je jedini otvoreni plamen koji se smije prevoziti avionom i, srećom, ova poruka mira nikad do sad nije naišla ni na kakvu prepreku. (P. SOFTIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter