Svjetlo i tama od figurativnog do apstraktnog

Miroslav Lazović i Aleksandar Garbin na otvaranju izložbe (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Miroslav Lazović i Aleksandar Garbin na otvaranju izložbe (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

U Zavičajnom muzeju grada Rovinja otvorena je izložba slika "Od figurativnog do apstraktnog" Miroslava Lazovića, beogradskog slikara i profesora na Fakultetu primijenjenih umjetnosti.

- Površnom promatraču odmah će u oko upasti raskošnost golemih gabarita slika, kao i eksplozija boja. No, ekspresionizam koji ostavlja bez daha samo je vrh ledenog brijega priče koju svojim djelima, nastalim u protekle četiri godine, priča njihov autor. A  riječ je tu o prolaznosti, ljudima i njihovim dušama. Jer, kako piše u predgovoru kataloga Nikola Milošević slike su to "iz tamnog vilajeta".

- Kada negdje u proljeće bacimo pogled na livade pune cvijeća ne pomišljamo nikad, da nas oko možda vara. A da nas sigurno vara znanost je već dokazala. Sav taj šaroliki svijet oblika i boja nije ništa drugo do niz elektromagnetskih treptaja koje naš vid pretvara u varljivu slikovnicu čulne ljepote, zapisao je u predgovoru kataloga Milošević, objašnjavajući da sve u prirodi i na zemlji ima svoju svijetlu i tamnu stranu, i njih je upravo, kroz svoja platna Miroslav Lazović ne samo (raz)otkrio nego i razgolitio dojmljivim slikama.

Izložba slika "Od figurativnog do apstraktnog" rezultat je dvogodišnje suradnje Zavičajnog muzeja grada Rovinja i Udruženja likovnih umjetnika Srbije, a koja je započela na inicijativu Zajednice Srba Rovinja i sa željom za nastavkom i razmjenom kulturnih projekata i prijateljskih odnosa umjetnika iz dviju država.

Podsjećamo, u Beogradu je upriličena kolektivna izložba istarskih umjetnika, kao i samostalna izložba doajena rovinjske likovne scene Bruna Mascarellija, dok je Rovinj u crkvi svetog Tome i u sklopu R. A.P.- a ugostio umjetnika Nemanju Lađića, a sada i Miroslava Lazovića čije se slike mogu razgledati do 18. prosinca. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter