Svjetlo i meandri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu u tijeku su dvije samostalne izložbe - radove nazvane "Svjetlo" predstavlja Tršcanka Antonella Iussa, a Krunislav Stojanovski iz Skoplja istarskoj je publici ponudio ciklus "Meandri (hommage a' Knifer)".

Iussa je predstavila konceptualni likovni projekt u kojem je osnovna odrednica svjetlo i to kroz dva motiva: Lux in tenebris i prirodno dogadanje, odnosno igru ovješene plahte na vjetru. Svjetlo se pojavljuje u obliku izvora unutar serije figurativnih oblika i kao medij koji više nije plasiran kao žarište vec je okupan prirodnim svjetlom, objasnio je na otvorenju voditelj Fonticusa Eugen Borkovsky te dodao da je jedini oblik koji koristi autorica medij, po sadržaju simbolican izvor svjetla.

Meandar, kako ga vidi Stojanovski, zemljopisni je pojam koji oznacuje vijuganje rijeke kroz ravnicu. Uvjetovano fizikalnim, kad rijeka prijede u nizinski dio toka, slabi dubinska, a pojacava se bocna erozija. Ta pojava uzrokuje vizualnu zanimljivost u krajoliku.

"Stojanovski, rasni slikar, širokog podrucja interesa, problematizira vec geometrizirani oblik meandra. Namecu se paralele i nesklad ova dva pristupa istom motivu. Stojanovski ne polazi od motiva vec od ideje motiva, obilježene brendom Knifer. Makedonski autor gospodski poštuje sebi zadanu formu i u njoj intervenira disciplinirano. U meandar je uveo linijski raster, ali ekspresivno, dobivajuci taloge, reljefne naslage linija boja", rekao je voditelj Fonticusa.


Podijeli: Facebook Twiter