Svjetlo, čistoća i ljepota

S izložbe Sanje Simeunović Bajec "Ona nit" (N. LAZAREVIĆ)
S izložbe Sanje Simeunović Bajec "Ona nit" (N. LAZAREVIĆ)

U Srpskom kulturnom centru otvorena je izložba slika pulske umjetnice i profesorice Sanje Simeunović Bajec "Ona nit" koja će se moći razgledati do 5. travnja.

U novonastalom opusu slika, diptiha i poliptiha umjetnica radi u kombiniranoj tehnici (akril, olovka, tuš, papirus, tkanina), a otvarajući izložbu povjesničarka umjetnosti Kristina Tamara Kučiš Franić je objasnila da je Sanja Simeunović Bajec od samih svojih početaka krenula u jednu apstrakciju.

Okrenuta prema sebi

- Okrenuta je prema sebi, prema svojoj duši i dopušta svima nama da identificiramo njeno slikarstvo kako sami umijemo. To je jedna bit i jedna čar slikarstva zato što nam dopušta slobodu da stanemo pred slikarsko platno i da ne tražimo neku vidljivu, prepoznatljivu formu, da se prepustimo osjećajima, da se okrenemo sebi i na neki način "uđemo" u sliku kako sami znamo i umijemo - ne robujući formama i predrasudama nego samo osjećajući, rekla je Kučiš Franić napomenuvši da je slikarstvo ove umjetnice upravo takvo, osjećajno, neki kažu da je tipično žensko na što Kučiš Franić odgovara da jest. "Nježno je, prozračno, koristi nježne, pastelne boje, njeni namazi i koloriti su vrlo transparentni, prozračni, a malo pomalo njeno slikarstvo se oslobađa tih nježnih boja", kaže Kučiš Franić i upućuje na jedan kut galerije gdje su izloženi umjetničini zadnji radovi koji su se gotovo potpuno oslobodili formi i boje. Tu je bijela koja je simbol jedne čistoće, duhovnosti, simbolizira prostranstvo, svjetlost i dušu.

Slikarstvo bjeline

Sanjino slikarstvo je upravo takvo, poziva nas u tu bjelinu, u tu čistoću, poziva nas da se osjećamo mirno, lijepo, gotovo savršeno. Ne možemo intelektualno objasniti zašto je ta slika lijepa jer kada se svi nađete pred Sanjinom slikom, osjećat ćete se dobro upravo zato što je ona savršeno izbalansirala vitalistički koncept u slikarstvu i ljepotu. Želi nam prenijeti svjetlo, čistoću i ljepotu, a pričati o ljepoti i objasniti ljepotu je gotovo nemoguće, jer ljepota se ne može opisati, ali se može osjetiti. To nam Sanja pokušava dati kroz svoje slikarstvo. Sanja koristi te energične, vitalističke poteze kistom koje ćete naći na svakoj slici, energiju, težnju da nam pruži tu jednu Arijadninu nit pomoću koje ćemo ući u to savršenstvo, njeno slikarstvo. To je kao jedan simbolički putokaz od vanjskog prema unutrašnjem ja, objasnila je Kučiš Franić. (M. RADIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter