Svjetlehem nad Pazinskom jamom


Nakon godina izbivanja u Pazin se vratila Alieta Monas Plejić, akademska slikarica koja je veći dio života i svog umjetničkog djelovanja provela u Splitu. U rodnom će gradu, kaže, nastaviti istraživanje svjetlosti i posvetiti se svojoj cjeloživotnoj umjetničkoj preokupaciji. Zahvaljujući istaknutim ciklusima "Zidovi svjetlosti", "Eppur e luce - Ipak je svjetlost", "Eppur e luce sopra d' ogni luce - Ipak je svjetlost nad svjetlostima" Monas Plejić zauzela je zapaženo mjesto u hrvatskoj likovnoj umjetnosti, a osim toga utemeljiteljica je dječjeg bijenala "Ujedinjeni svijetli svijet".

Trenutno se bavi projektom "Svjetlehem II." u sklopu kojeg će projekcijama osvijetliti dijelove Pazinske jame, a dio ovog multimedijskog projekta nastojat će smjestiti u Kaštel. Ističe da suočavanjem tamnih predjela Pazinske jame zrakama svjetla koje vode kroz dijapozitive na kojim je intervenirala nad ambisom želi upriličiti hommage gradu, ali i njegovim žiteljima svih pokoljenja, a posebno onima koji stradali u Jami.

Na pitanje od kuda toliko zanimanje, pa i opčinjenost svjetlom Monas Plejić odgovara: "Goethe je, kada su ga pitali, zašto toliko spominje istinu odgovorio, kako je ima premalo i očito zato s njom pretjeruje. Isto tako prepoznajem da je premalo svjetla u međuljudskim odnosima na svim razinama, od pojedinačnih, do društvenih, po i globalnih. Moja je prva riječ bila je luce, svjetlost. Moja je mama radila u tiskari i uvijek kada je nakon posla dolazila doma pokazivala mi je svjetlost."

U međuvremenu, kao dio projekta, ali i intermezzo, u radu na balkon svoje kuće postavlja instalacije koje naziva "art at home". U sklopu koje je interpretirala poznatu Delacroixovu sliku "Sloboda vodi narod". Nažalost prilikom njena postavljanja došlo je do manjeg požara kojeg je autorica rukama ugasila, dodajući kako je put Jana Palacha spremna žrtvovati se za umjetnost. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter