Svjetleći divovi u bojama Istarske županije

(Arhiva)
(Arhiva)

Na inicijativu gradonačelnika grada Pule Borisa Miletića, povodom obilježavanja Dana Istarske županije, pulski će Svjetleći divovi zasvijetliti u bojama Istarske županije. Uljanikove dizalice će u plavoj i zelenoj boji, koje simboliziraju istarsko nebo i more te  unutrašnjost Istre, svijetliti s 25. na 26. rujan, s početkom u 21.30 sat, kako bi se građane Istre, uz održanu Svečanu sjednicu Županijske skupštine u Pazinu, podsjetilo na povijesna događanja koja su 1943. godine obilježila Istru te odredila njezinu budućnost, razvoj i napredak. 

„Riječ je o velikom i važnom povijesnom trenutku te na ovaj način želimo još jednom naglasiti kako antifašizam ima svoje posebno mjesto u našoj Istri, a dogodine će Svjetleći divovi tradicionalno na Dan Istarske županije svijetliti u plavoj i zelenoj boji“, istaknuo je gradonačelnik Boris Miletić. 

Pazinske odluke ili Rujanske odluke manifestne su odluke Narodnooslobodilačkog odbora za Istru usvojene u Pazinu 13. rujna 1943. i Sabora istarskih narodnih predstavnika od 26. rujna 1943. o sjedinjenju Istre s maticom domovinom. Iste su godine donesene i odluke o ukidanju talijanskih fašističkih zakona, o promjeni nasilno potalijančenih prezimena, imena i toponima, o otvaranju hrvatskih škola, o hrvatskom jeziku u crkvi, o priznavanju nacionalnih prava talijanskoj manjini u Istri i ostalim vrijednostima suživota i tolerancije našeg istarskog naroda.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter