"Svjetleći divovi" osvojili drugo mjesto

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Nakon jednomjesečnog glasanja ovog je tjedna završilo natjecanje za nagradu "city.people.light" koja se dodjeljuje najboljoj svjetskoj svjetlosnoj instalaciji u tekućoj godini. S preko 114 tisuća glasova, "Svjetleći Divovi" pulskog dizajnera Deana Skire, osvojili su drugo mjesto ispred velikih svjetskih metropola poput Londona, Copenhagena, Lyona i Seoula. Nagrada "city.people.light" zajednički je projekt tvrtke Philips i udruge LUCI (Lighting Urban Community International), međunarodne mreže koja okuplja gradove i profesionalce koji koriste svjetlo kao glavni alat za urbani, društveni i gospodarski razvoj, vodeći pritom računa o održivosti i zaštiti okoliša.

Pobjednikom natjecanja postala je turska Ankara, s 239 tisuća glasova, dok je na trećem mjestu završio španjolski Toledo s 95 tisuća glasova. Iako je internet glasanje završeno Pula i njeni Svjetleći divovi još uvijek imaju priliku dobiti nagradu struke jer se još očekuje i predstavljanje odluke Philipsova stručnog žirija koji je svoju odluku o najboljoj svjetskoj svjetlećoj instalaciji donio još u rujnu.

Svjetlosna skulptura i umjetnička instalacija na osam uljanikovih višetonskih dizalica prvi je puta, uz prihvaćanje i pomoć Turističke zajednice grada Pule, te sponzora i radnika brodogradilišta "Uljanik", zasjala još prije početka ljetne sezone u sklopu popularnog Festivala Visualia, koji je u Pulu doveo više od dvije tisuće turista. Osvijetljene dizalice postale su prepoznatljivi simbol i nova turistička atrakcija Pule, o kojemu su već pisali i mnogi svjetski mediji, a nedavno je projekt dobio i nagradu Ministarstva Turizma za najinovativniji turistički projekt u Hrvatskoj. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter