Svjetla su se ugasila - počela je magija filma!

Spektakularni vatromet za otvorenje pulskog filmskog festivala
Spektakularni vatromet za otvorenje pulskog filmskog festivala

Projekcijom filma "Majstori" Dalibora Matanića nakon spektakularnog vatrometa u Areni je otvoren 60. festival igranog filma u Puli. Svečanost otvorenja jednog od najstarijih filmskih festivala na svijetu pohodila je brojna publika, koja je ispunila sva mjesta za sjedenje u amfiteatru.

Nakon himne i svečanog podizanja zastave, na binu se uz glasan aplauz prisutnih popeo Rade Šerbedžija kome je prvom pripala zadaća da pozdravi filmoljupce.

Svečanost su vodili glumci Ana Begić i Filip Juričić, a u tome im je pomogao glumački bend u sastavu Nataša Janjić Lokas, Ivana i Rakan Rushaidat, Goran Navojec, Mario Mirković i Robert Ugrina.

Oni su u šaljivoj konverzaciji i uz glazbu iz najpoznatijih filmova koji su označili povijest festivala predstavljali videokolaže koji su prisutne prisjetili na neka davna, pa i ne tako davna vremena, a uz to su i najavljivali govornike.

Prisutnima se prvo obratila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, zatim dogradonačelnica Pule Elena Puh Belci, a čast otvaranja festivala pripala je predsjedniku RH Ivi Josipoviću.

- Vratimo se u kino jer širi plemenitost i dobrotu. Kino je s nama, uđimo u kino, krenimo u kino, kazao je Josipović i otvorio festival.

Prije iščekivanog vatrometa publiku je iznenadila i 3D mapping projekcija koja je "oživjela" zidine Arene i bila pravi vizualni aperitiv za vatreno slavlje koje je uslijedilo. Nakon vatrometa svjetla su se ugasila i krenula je magija filma.

U sklopu ovogodišnjeg festivala, čiji je Međunarodni program počeo već 13. srpnja, i koji će završiti u subotu, 27. srpnja, publika će moći pogledati rekordna 24 filma u Nacionalnom programu, a u sklopu Popularnog programa u Areni će biti prikazani i hollywoodski hitovi "Čovjek od čelika", "Čudovišta sa sveučilišta" i "Prije ponoći". (B. VINCEK, snimili M. ANGELINI i D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter