Svjetla i prikazivači brzine za sigurnost pješaka

Ulaz u Fažanu iz pravca Pule - brzina u granicama ograničenja (Z. STRAHINJA)
Ulaz u Fažanu iz pravca Pule - brzina u granicama ograničenja (Z. STRAHINJA)

Odnedavno vozače na ulazu u Fažanu i Valbandon dočekuje natpis na semaforu "Hvala" ili "Uspori", ovisno kojom brzinom voze i poštuju li ograničenje u naseljima. Općina je, naime, proteklog tjedna, postavila tri prikazivača brzine na županijskoj cesti - na ulazu u Fažanu iz smjera Pule, na ulazu u mjesto s Vodnjanske ceste, i u Valbandonu na prilazu naselju također iz pravca Pule.

Prometnoj sigurnosti na Fažanskoj cesti, točnije Pulskoj kako glasi njeno ime u dijelu pod općinskom upravom, trebalo bi doprinijeti i katadiopteri koji su prije nekoliko dana ugrađeni na pješakom prijelazu u Valbandonu kod ulice Mala vala. Riječ je zapravo o žmirkajućoj led rasvjeti inkorporiranoj u asfalt, dobro vidljivoj i po danu, kakva se zna viđati na kružnim tokovima i pješačkim prijelazima većih i prometno bolje opremljenih gradova.

Općina je u poboljšanje i osuvremenjivanje prometne signalizacije uložila nešto više od 135 tisuća kuna, u što je uključen i PDV.

- Pojačali smo i treptava svijetla koja upozoravaju vozače na prilaz pješačkim prijelazima kod osnovne škole u Fažani, kod autobusne stanice i skretanju za odmaralište u Valbandonu, a ovih će dana biti postavljeno takvo svjetlo i ispred vrtića More u Valbandonu, rekla nam je općinska načelnica Ada Damjanac.

Kako poboljšati sigurnosti djece i roditelja pred valbandonskim vrtićom bilo je i pitanje potegnuto na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, s obzirom da je More smješteno u relativno uskoj ulici Pineta, da se stvaraju gužve pred vrtićom, a ulicom se i prečesto vozi daleko brže nego je to primjereno. Vijećnik Mirko Novak sugerirao je i postavljanje ogledalo za vozila koja izlaze s parkirališta vrtića, no rečeno je da bi postavljanje takve opreme zadiralo u privatno vlasništvo preko ceste, a što bi znatno zakompliciralo cijeli postupka.

Damjanac nam je jučer rekla da se ipak priprema rješenje za prometnu sigurnost kod valbandonskog vrtića.

- Uz treptavo svjetlo obojit će se i signalizacija na tlu s natpisom "Škola" koja upozorava vozače da uspore i obrate više pažnje. Inače, u slijedećoj godini planiramo kompletnu rekonstrukciju valbandonskih ulica Dragonja i Pineta tako da će tada biti i još bolje uređen pristup vrtiću. S obzirom da postoje problemi s fekalnom odvodnjom u ograncima ulice Pineta 1, 2 i 3, išlo bi se u kompletnu rekonstrukciju te ceste s pulskom komunalnom tvrtkom Pragrande, koja bi za to povukla sredstva EU-fondova. Kompletna rekonstrukcija znači i da bi se osigurala bolja prometna sigurnost, zaključila je Damjanac. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter