Svjestan i namjeran romantičan pristup

Elia Pekica Pagon
Elia Pekica Pagon

Ovih su dana izašle iz tiska osma i deveta knjiga publicistkinje i pjesnikinje Elie Pekice Pagon, druga izdanja zbirki autoričinih eseja pod naslovima "Manifest humanosti" i "Oči našeg vremena" čije je prvo izdanje rasprodano.

- Autoričin entuzijazam, uvidi koje pruža, dubina promišljanja i vidici koje otvara, podupiru čitateljevu svijest o ulozi svakoga od nas i osvješćuju da u izgradnji željenijeg društva svi imamo misiju, zadaću, poslanje te da u tom cilju aktiviramo duhovne potencijale, svijest o vlastitoj vrijednosti  te da se – sanirajući posljedice iz obećanog "materijalističkog raja" koji briše individualne profile i stvara kopije – vratimo sebi i prihvatimo odgovornost za sadašnjost i budućnost težeći odmjerenom napretku. Da popravljamo i mijenjamo ono što možemo, ono na što imamo utjecaj, pojedinačno i lokalno, napisala je u recenziji Mira Ćurić.

Iz recenzije prof. dr. Goroslava Kellera izdvajamo misao "pristup Elie Pekice svjesno je i namjerno naivan i romantičan. Elia nam svojim esejima otkriva sve ono što svi mi svakodnevno doživljavamo, ali pored svega toga prolazimo, nažalost, zatvorenih očiju i hladnoga srca. Autorica je u svojim esejima na vrlo lijep način sabrala i ispričala svoja vlastita, ali i mnoga naša iskustva i spoznaje o ljudima, vremenu i sredini u kojoj živimo. I u tome i jest vrijednost njezina pisanja – očigledne istine, svakodnevne istine uobličiti, verbalizirati, simbolizirati".

Nadalje, recenzenti ističu da su njezini eseji "dražesne crtice koje svjedoče o vremenu, ali prezentiraju i misli i osjećaje i načine doživljavanja pojedinih fenomena, zajednice ljudi i svijeta pjesnikinje upućene u suvremene sustave oglašavanja" (prof. dr. Sead Alić), a Marko-Ivan Pekica navodi da nas Elia svojim porukama na jedan lijep i nenametljiv način želi podsjetiti da su naša djelovanja moralna tek onda ako naše djelovanje, kako bi to rekao Immanuel Kant, možemo učiniti pravilom kojeg će svi slijediti.

Elia Patricia Pekica Pagon (Zagreb, 16. rujna 1971.), hrvatska pjesnikinja, publicistica, marketinška stručnjakinja i umjetnička fotografkinja. Kći je hrvatskog međunarodno poznatog komunikologa Marka Pekice. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter