Svjedok s tablica obrisao otiske i sakrio ih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudenje Mariju Gilgu (34), Daliboru Marovicu (33) i njegovom stricu Mariju Sovi (42) iz Zagreba zbog otmice Dina Marinkovica (38) u sijecnju prošle godine nastavljeno je danas ispitivanjem svjedoka Massima Moratta (37) iz Pule putem videolinka te neposrednim ispitivanjem Marka Latina (22) iz mjesta Manjadvorci. Premda je pred vijece sutkinje Dorijane Dolenec Kujundžic pozvana i Daliborova supruga Sanja Marovic (32), ona je iskoristila zakonsku mogucnost da ne svjedoci protiv muža.

Svi okrivljenici u sudnicu dovedeni su s lisicama na rukama i nogama koje su bile povezane lancima, a pred sudskom zgradom su ponovno bile jake i naoružane policijske snage.

Massimo Moratto, kojemu je omoguceno da u nastavku sudenja zbog njegovog straha od optuženika svjedoci iz jedne od sudnica putem videolinka na pitanja branitelja, ali i okrivljenika Sove i Marovica, kazao je da svom prijatelju Marinkovicu nije ništa govorio o razgovoru koji su okrivljenici s Dinom htjeli obaviti zbog pružanja zaštite.

- Prijetili su mi automatskim oružjem da Dinu ne smijem ništa reci o njihovoj namjeri da razgovaraju s njim o njegovoj zaštiti. Ne znam gdje je mobitel s kojeg sam zvao Sovu onog dana prije nego što je Dino otet da bih mu javio kad ovaj napušta moju kucu. Policija me nije pitala za taj mobitel, a ja sam ga negdje zagubio. Bojim se za svog prijatelja Marinkovica i bojao sam se za njega i prije, a ništa mu nisam govorio ni o zaštiti ni kasnije o mojim saznanjima o njegovoj otmici jer sam bio izložen prijetnjama, odgovarao je Moratto na upit obrane koja je tražila i da precizira koje je to nekretnine Marovic navodno kupovao novcem koji mu je on dao najprije, kako je Moratto kazao, za zaštitu, a kasnije zbog prijetnji.

- Kupio je pola stana na petom katu u Zagrebu, a on i Sova kupili su i neko zemljište u Istri. To su placali novcem koji sam im ja dao i novcem od preprodaje droge, no konkretno ne znam koje su nekretnine gdje i kada kupili. Nisam u zgradi u kojoj sam kupio stan sa suprugom kupovao stan i za sestru moje supruge niti sam za nju unajmio stan. Znam da ga je ona bila unajmila, ali ne znam tocno kada, kazao je svjedok.

Optuženi Sova pitao je Moratta nisu li se on i Marovic kod vlasnika zgrade na adresi Jarušcica 1A raspitivali o mogucnosti da zajedno kupe poslovni prostor što je svjedok negirao, kao što je negirao i da je u ožujku prošle godine (dva mjeseca nakon Marinkoviceve otmice, op. a.) prevezao svoje motore u Zagreb i nagovorio Sovu da kupi cetverocikl, odnosno quad da bi se zajedno vozali po Zagrebu. Morattto je takoder na Sovino pitanje kazao i da nije tocno da je kupio garažu u Jarušcici 1A jer za to nema novca.

Odgovarajuci pak na upit Marovica je li tocno da je od Marinkoviceve rodakinje kupio stan na pulskom Velom Vrhu kao i automobil Mercedes od 100.000 eura, Moratto je kazao da nije jer nema novca. Svjedok je još izjavio da je iz razgovora s Marovicem doznao da je upravo on stavio nepripadajuce tablice na Audi A6 kojim je otet Marinkovic.

O sudbini originalnih registracijskih tablica s Audija A6 sudu je govorio svjedok Marko Latin (22) iz Manjadvorci.

- Dalibor me telefonom pozvao da dodem u Zagreb po prometnu dozvolu da bih je dao njegovoj supruzi u Manjadvorcima da može registrirati auto. Našli smo se na parkiralištu blizu zgrade u kojoj je živio u Zagrebu i tada mi je rekao da odem u Medulin i uzmem tablice s kojih trebam obrisati otiske prstiju i baciti ih negdje na Poreštini, što sam i ucinio. Nisam znao ništa drugo o tim tablicama, a za tu uslugu od Marovica nisam dobio nikakvu nagradu, kazao je svjedok koji je bio toliko preplašen da se sav tresao, a na pitanja obrane, sutkinje i optužbe odgovarao je jedva cujnim glasom.


Podijeli: Facebook Twiter