Svjedocio porecki gradonacelnik Edi Štifanic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nastavku sudenja protiv Sefedina Bilalija (72) iz Poreca, Mire ?urica (41) iz ?akova i Nikice Curica (45) iz Osijeka zbog kaznenih djela poticanja na teško ubojstvo i pokušaja teškog ubojstva poduzetnika i bivšeg dogradonacelnika Poreca Eda Kosa svoje su iskaze sudu dali porecki gradonacelnik Edi Štifanic, pravosudni policajac Boris Karatin, tarski poduzetnik Dragan Jurilj i bivši celnik porecke Riviere Igor Šehanovic.

Prvo i drugooptuženi Bilali i ?uric na sud dolaze iz pritvora, dok je Curic na slobodi.

Gradonacelnik Štifanic je sudu iznio sve njemu poznate cinjenice vezane uz Bilalija, Kosa, prodaju Gradske kavane i problematiku oko sporne terase na poreckoj rivi, iako osobno nije imao nikakve veze s prodajom kavane i davanjem u zakup terase pored nje jer je cijela prica okoncana prije svibnja 2005. godine, kada je postao gradonacelnik.

U razdoblju od 2001. do 2005., kada se odlucivalo o sudbini sporne terase i kada je procijenjeno da je od velike važnosti da Grad Porec ude u njen posjed, Štifanic je, medutim, obavljao dužnost predsjednika podružnice IDS-a pa je imao saznanja o tome što se s terasom zbiva.



Štifanic je rekao da je u cilju rješavanja svih gorucih pitanja, a ujedno i Bilalijevog problema, sazvan sastanak s predstavnicima albanske nacionalnosti u srpnju 2009. godine. Tom su sastanku prisustvovali i Bilali i Kos.

Bilali se, ispricao je Štifanic, tada poprilicno naljutio i za svoj trenutni položaj optužio Grad i kamatare, no nikoga poimenicno. Napustio je sastanak te su od tada nadalje razgovori vodeni s Bilalijevim sinovima. U vezi sa sastankom, koji je i Kos opisao u svom svjedocenju, Štifanic je gotovo u potpunosti potvrdio Kosov iskaz.

Buduci da zakljucak o dodjeli javnih površina zainteresiranim ugostiteljima u Gradu nije prošao, a bio je predan tadašnjem gradonacelniku Josipu Pinu Marasu te potom i Gradskom vijecu, Bilalijevog je branitelja zanimalo jesu li on i njegovi sinovi bili pravovremeno upoznati sa zakljuckom o dodjeli, odnosno kasnije s odbijanjem tog zakljucka.

Štifanic je kazao da sigurno jesu. Na sastanku je nekoliko dana kasnije, medu ostalima, bio i porecki imam Ismet Ibiši.

- Suština tih sastanaka je svakako bila rješavanje problema s ugostiteljima te dodjela javnih prostora za terase. Naravno, preduvjet je bio da Bilali podmiri dug od oko 400 tisuca kuna, a nakon toga se razgovaralo i o terasi na Trgu Matije Gupca, gdje je cak predloženo pomicanje štandova, rekao je Štifanic.

Na pitanje je li Bilali nekoga krivio za svoje probleme i koga Štifanic je odgovorio da se radilo o Edi Kosu. Nadalje, kao i dan ranije sam Kos, i Štifanic je naveo bivšeg gradonacelnika Marasa kao osobu koja je Bilaliju davala informacije.

- Bilali je krivio Kosa za svoje probleme, što sam doznao od imama Ibišija, kao i to da je Bilali informacije da je Kos kriv za njegove probleme dobivao od Josipa Marasa, kazao je Štifanic.

Na pitanje zašto je IDS donio takav zakljucak o davanju terasa u zakup Štifanic je odgovorio da im je cilj bio održati korektne odnose s albanskom zajednicom u Porecu te, naravno, riješiti problem s terasama. Dodao je da taj zakljucak sada više nije aktualan, buduci da je u meduvremenu odluceno da ce na tom dijelu rive biti prostori za štandove.

Uz pripadnike albanske zajednice, s problemima su se javljali i ostali ugostitelji. Potvrdio je da osobno od Bilalija nije cuo za nezadovoljstva, niti da je ikom prijetio. (Mateo SARDELIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter