Svjedoci o nezakonitim isplatama u HDZ-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još četvero nekadašnjih zaposlenika HDZ-a posvjedočilo je danas na suđenju u slučaju Fimi medija da su od bivše stranačke blagajnice Branke Pavošević novac primali na ruke i bez ugovora kojim bi se regulirao njihov status. Ugovori o djelu sa svjedocima su potpisani tek u drugoj polovici 2009. kada je optuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader otišao iz politike, a njegova je nasljednica Jadranka Kosor za šeficu stranačkog računovodstva umjesto Branke Pavošević postavila Maricu Glavaš.

Tek kada je došla gospođa Glavaš ponudili su mi ugovor o djelu", kazao je Vitomir Grozaj koji je u središnjici HDZ-a radio kao zaštitar. Za svoj je rad primao od 3.000 do 3.500 kuna, a na ruke je u dva navrata primio i po 400 kuna dara za djecu. Novac je, kao i ranije ispitani svjedoci, primao na blagajni stranke od Branke Pavošević kojoj je nakon primitka gotovine potpisivao isplatnicu.

U vrijeme kada se novac zaposlenicima, po tvrdnjama tužiteljstva, isplaćivao iz crnog HDZ-ovog fonda čak ni suradnici koji su ranije imali ugovor o djelu nisu bili isplaćivani preko njega već "na crno". To je posvjedočio HDZ-ov arhivar Krešimir Regan koji je naknadu od 1.800 kuna do 2006. primao na žiro račun. "2006. me pozvala Branka Pavošević i rekla da novac više neće biti isplaćivan na račun nego gotovinski kod nje", kazao je Regan, dodavši da se takva praksa primjenjivala sve dok na čelo stranke, nakon Sanadera, nije došla Jadranka Kosor.

O primanju naknada na ruke i bez ugovora svjedočili su i informatičar Ivan Vuksan te analitičar medija Zoran Šimunić, koji su prije isplate na blagajni novac primali preko student servisa. Branka Pavošević je jedna od optuženih koji su priznali sve što im se stavlja na teret, a o isplatama iz tzv. crnog fonda vodila je i evidenciju koju je u međuvremenu predala USKOK-ovim istražiteljima.

Optužbe o izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki priznali su i bivši stranački rizničar Mladen Barišić te vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak. Nedjelo poriču jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček koji tvrde da su žrtve politički motiviranog montiranog postupka.

Odvjetnici HDZ-a kao prve političke stranke optužene za korupciju ističu da su se navodne nezakonitosti događale bez znanja regularnih stranačkih tijela. Suđenje se ispitivanjem osam novih svjedoka nastavlja u ponedjeljak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter