Svjedocanstva suvremenika o Bulešicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U laniškoj župnoj crkvi predstavljena je nova knjiga o istarskom muceniku Miroslavu Bulešicu "Bio je svet svecenik" autora Vjekoslava Milovana. Knjiga objavljena u godini u kojoj se obilježava 90. godišnjica Bulešiceva rodenja, donosi svjedocanstva njegovih suvremenika, ljudi koji su uz njega živjeli i poznavali ga.

Milovan uvodno donosi kratak pregled života svecenika Miroslava Bulešica, od rodenja u Cabrunicima do mucenicke smrti u Lanišcu, gdje je ubijen 24. kolovoza 1947. godine, tijekom napada na crkvu i pokušaja sprjecavanja podjele svete krizme.

- Svi Bulešicevi suvremenici koji su ga susretali i poznavali kao svecenika u tadašnjim vrlo teškim i zahtjevnim vremenima, posebno za vrijeme poratnog bezbožnog komunizma, u svojim iskazima jamce da je bio uzoran i neustrašiv Božji covjek i istinski mucenik, da je uistinu bio svet svecenik, istaknuo je na promociji Milovan.

Knjiga je skromnijeg opsega, ima ukupno 200 stranica, rekao je Milovan, ali je korisna za bolje poznavanje lika duhovnog velikana koji je živio kao uzoran svecenik u vrlo teško vrijeme kada je Hrvatsku i Istru zahvatilo bezumlje boljševickog bezboštva preko diktature Komunisticke partije.



O novom izdanju govorili su Vladimir Žmak-Štutinov, Ana Bedrina te dr. Stipan Trogrlic, znanstveni suradnik Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" i voditelj podrucnog centra u Puli te vanjski suradnik na Sveucilištu Jurja Dobrile, na Odsjeku za humanisticke znanosti.

Knjiga "Bio je svet svecenik", ciji su izdavaci "Josip Turcinovic" Pazin, Ordinarijat porecko-pulske biskupije u Porecu, Postulatura Sluge Božjeg Miroslava Bulešica, trece je izdanje koje je mons. dr. Vjekoslav Milovan, svecenik i papinski prelat, napisao o Bulešicu.

Prije dvanaest godina, sadašnji porecki i pulski biskup Ivan Milovan imenovao je Vjekoslava Milovana za postulatora u kauzi Sluge Božjeg Miroslava Bulešica. U to vrijeme zapocelo je iscrpno istraživanje o dogadajima vezanim uz Bulešicev život i djelo, što je rezultiralo prvom knjigom objavljenom 2002. godine pod nazivom "Palma Miroslava Bulešica". Cetiri godine kasnije objavljena je i knjiga "Miroslav Bulešic - svjedok Kristov".

Uoci promocije u Lanišcu župni zbor i vjernici otpjevali su duhovnu pjesmu "Pozdravljena Marijo", koja je pjevana i 24. kolovoza 1947. prigodom podjele sakramenta sv. potvrde u Lanišcu.


Podijeli: Facebook Twiter