Svjedocanstva o strahotama ratnog silovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji istarskog ogranka Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i pulske Hvidre, u Domu hrvatskih branitelja u utorak u 19 sati bit ce predstavljena knjiga "Suncica", koja sadrži 14 tiskanih iskaza, 13 žena i jednog muškarca, nad kojima je izvršen ratni zlocin silovanja.

Prezentaciji knjige prisustvovat ce Marija Sliškovic, zacetnica i urednica ovog projekta, ali i dvije žrtve, Snježana Maljak i Ružica Erdelji, koje ce govoriti o stravicnim iskustvima koja su prošle godine odlucile podijeliti s javnosti.

- Knjiga je nazvana Suncica, po bebi koju su agresori, dok su joj višestruko silovali majku, pokrivali vojnickim kaputima kako ne bi culi njen plac. Imala je srecu da preživi strahote, prošle godine se i udala. Opisane su teške posljedice strahota koje su žene proživjele, teško je i slušati te iskaze, batine koje smo prošli u logorima manje bole od strahota koje su te žene proživjele, rekao je Ivan Dumendžic, predsjednik istarskog ogranka HDLSKL-a, na predstavljanju sutrašnje promocije knjige.

- Prezentacija se održava u sklopu Dana protiv svih oblika nasilja. Vidimo da se svašta dogada u školama, na sportskim borilištima i ulici i ovo je odgovor da nikakvo nasilje necemo tolerirati. Pogotovo što je poznato da je u Istarskoj županiji i Gradu Puli nulta stopa tolerancije na bilo kakvo nasilje, rekao je predsjenik istarskog ogranka HDLSKL-a.

U ratu sam ostao bez oca, brata i supruge, prošao torture u logorima, ali nema veceg zlocina od ovog nad ženama, porucio je Ivan Lerotic, predsjednik pulske Hvidre i pozvao ostale žrtve da smognu snage i hrabrosti i daju svoje iskaze. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter