Svinjska gripa nije bauk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi slucaj svinjske gripe u Hrvatskoj zasad je i jedini, a sve osobe koje su bile u kontaktu s oboljelom 60-godišnjakinjom su pod nadzorom, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Voditeljica Službe za epidemiologiju Ira Gjenero-Margan kaže da epidemiolozi i drugi zdravstveni radnici cine sve da se širenje virusa H1N1 u Hrvatskoj cim više odgodi.

Vrucine ne pogoduju virusima
Širenje virusa H1N1 medu stanovništvom Hrvatske ovisit ce o tome koliko ce hrvatske zdravstvene službe biti uspješne u "hvatanju" pojedinacnih slucajeva. Ako se zaraza i dogodi, istice naša sugovornica, to nece biti ništa neocekivano ili zastrašujuce jer je gripa relativno blaga, slicna sezonskoj.
Dok su se u javnosti pojavile razlicite procjene o stotinama tisuca oboljelih od pandemijske gripe vec ove jeseni epidemiolozi kažu da je to samo jedan od mogucih scenarija s kojima strucnjaci racunaju.
"Prvi pandemijski val krenuo je u mnogim zemljama, a u nekima, poput Velike Britanije, gripa se vec jako proširila iako je toplo vrijeme. Buduci da vrucine ne pogoduju virusima, vjerovalo se da ce virus u ljeto nestati da bi se vratio s hladnijim vremenom, no to ne mora biti tako", objašnjava Gjenero-Margan te dodaje da su epidemiolozi spremni za svaku mogucu opciju. Daljnji razvoj pandemije, kaže, ovisit ce o radu epidemiologa, vremenskoj situaciji, virusu i puno drugih faktora.

Zasad nitko nije imun
Strucnjaci Svjetske zdravstvene organizacije motreci situaciju u svijetu ustanovili su da je virus H1N1 zarazniji od sezonske gripe te da prakticki nitko nema imunitet na taj virus.
Premda se širenje bolesti nastoji zaustaviti, oni koji prebole svinjsku gripu bit ce u prednosti pred ostalima, jer ce razviti imunitet na virus H1N1.
U svijetu je virus H1N1 prema evidenciji WHO-a zarazio blizu 100.000 ljudi, no epidemiolozi procjenjuju da je to samo "vrh ledene sante" te da je samo u SAD-u broj stvarno oboljelih prešao milijun.


Podijeli: Facebook Twiter