Svinjska gripa neizbježna, ali nema mjesta panici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gripa tipa A (H1N1), popularno nazvana svinjska ili nova gripa, pojavila se u gotovo svim susjednim državama i okružila je Hrvatsku. Strucnjaci isticu da je pitanje dana kada ce se prvi slucajevi zaraze izazvane novim sojem virusa pojaviti i u našoj zemlji.

Zasad je 112 slucajeva potvrdeno u Italiji, osam u Madarskoj, tri u Sloveniji, dva u Srbiji, a jucer se u Crnoj Gori pojavio i drugi slucaj ove bolesti pa je vrlo vjerojatno, dapace, neizbježno da se svinjska gripa pojavi i u Hrvatskoj, posebice zato što je nastupila turisticka sezona, kad su uobicajena masovna putovanja stanovništva.

- Nova gripa ce sigurno doci, samo je pitanje vremena. Zasad ne možemo znati hoce li se pojaviti pojedinacni slucajevi koje cemo uspjeti ograniciti ili ce doci do širenja zaraze, odnosno epidemije gripe. No, jedno je sigurno, gripa ce doci jer virus je nemoguce zaustaviti, rekla je u petak dr. Vlasta Skopljak, predsjednica Županijskog stožera zdravstva, osnovanog 2005. godine zbog moguce pandemije pticje gripe.

Ona istice da je citav stožer u pripravnosti, a cine ga ravnatelj pulske Opce bolnice, podžupan, ravnatelji domova zdravlja, sanitarna i veterinarska inspekcija te epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. (M. JERIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD 27. LIPNJA


Podijeli: Facebook Twiter