Svinjska gripa ne plaši pušace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U kaficima se nece pušiti tek kada to bude zakonom zabranjeno, uvjeravaju nas konobari u zagrebackim lokalima iz kojih se, unatoc apelu ministra zdravstva Darka Milinovica da se u kaficima zbog pandemije gripe privremeno prestane pušiti, dimilo kao i obicno.

"Pušit ce se dok zakon to ne zabrani", odmahuje rukom konobar Marko u jednom od kafica na zagrebackoj špici. Vlasnik lokala nije im, kaže, dao nikakvu uputu o promjeni režima pušenja u lokalu.

Pandemija gripe pala je u nezgodno vrijeme, pušenje u kaficima tek je nedavno dobilo zeleno svjetlo, pa je teško ocekivati da bi se pušaci sada odrekli tek stecenog luksuza. Milinovicev poziv culi su manje-više svi, i gosti, i konobari, i ugostitelji, ali nitko od njih nije se zbog toga suzdržao od paljenja cigarete.

"To kaj ministar govori je bez veze. Nas fosile ta gripa ionako ne napada", smije se sijedi gospodin koji je sjeo na kavu s društvom i s guštom povlaci dim. Ne brine ga, kaže, mogucnost da se zarazi, niti se zbog toga namjerava odreci pušenja.

"Tocno je da duhanski dim potpuno umrtvi sluznicu i ona postaje osjetljiva na viruse", potvrduje Vitomir Marof, prvak opere zagrebackog HNK-a, koji tu, takoder, ispija jutarnju kavu. Iako smatra da je ministar s medicinskog gledišta u pravu, prica o privremenoj zabrani pušenja u kaficima u vrijeme pandemije gripe, po njegovom mišljenju, nema nikakve svrhe. "Treba zapravo izbjegavati ovakva mjesta", primijetio je Marof.


Podijeli: Facebook Twiter