Svinje su maknute sa sunca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što smo prekjučer objavili članak o neuvjetnom držanju domaćih svinja koje je vlasnik smjestio u stari kombi pod jakim suncem na parcelu nadomak Umaga izašao je veterinarski inspektor Slobodan Mudrić u pratnji komunalnih redara. Dolaskom na teren utvrdio je da je kombi sa svinjama sada smješten u hladu, pregledao je svinje i za sada, dok ne utvrdi sve činjenice, nije izdao prekršajnu prijavu.

- Bio sam u utorak s komunalnim redarima u inspekciji, no svinja i kombija više nije bilo na toj lokaciji. Ipak sam uspio doći do svinja i obaviti pregled. Sadašnje stanje je prihvatljivo, no čuo sam da su prije bile u tom kombiju na suncu, no to nisam vidio. Uglavnom, moram još dovršiti inspekciju i utvrditi sve činjenice, kazao nam je kratko Mudrić.

Da su maknute svinje i to na dan kada je objavljen naš tekst u novinama, izvijestila nas je i Fiorella Gasperini, s kojom smo posjetili Tedija Žugana na parceli gdje smo zatekli bijeli kombi na suncu, a sam Žugan nam je potvrdio da su svinje unutra. Nije htio davati nikakve izjave već nam je samo kazao da nije za svinje stigao pripremiti adekvatan smještaj. Gasperini je s njim pričala i o štencima koje je navodno odveo na parcelu u Karigador i ostavio, no Žugan tvrdi da tamo ima parcelu i da ne vidi ništa sporno da ih tamo ostavi. No, Gasperini je kazala da redovno ima nove okote pasa koje odvozi i rješava ih se. Na trenutak je između njih bilo i tenzija, no Žugan nezadovoljan što smo bili tamo odlučio je više ne razgovarati pod isprikom da ima previše posla.

Prema Zakonu  o dobrobiti životinja, u članku 18. stoji da su posjednici životinja, između ostaloga i svinja, obavezni hraniti i napajati svakodnevno dostatnim količinama zdrave hrane i vode, držati ih i uzgajati tako da imaju dostatni hranidbeni i pojidbeni prostor, omogućiti odgovarajuću izmjenu vlage i temperature zraka te osigurati minimum dnevne svjetlosti u granicama određenih tehnologija. Držati i uzgajati na površini koja im omogućuje dostatno kretanje. Dakle, prema stanju koje je bilo do našeg dolaska te svinje su bile u neadekvatnom prostoru, čak i vrlo opasnom za njih budući da su trenutno vani velike vrućine, a jednako tako bile su stalno zatvorene i po onoj parceli se nisu mogle kretati pošto je parcela bila puna razbacanog materijala. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter