Svinje o(p)staju u selu!

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Bilo je to kao u odličnom češkom filmu. Mještani Golaša odazvali su se sastanku Mjesnog odbora i jednoglasno odlučili - svinje o(p)staju u selu. Ništa sporno i ništa neobično. Ta i gradska djeca znaju da domaće životinje žive u selima. Međutim, kako doznajemo, priča o domaćim životinjama u selu, barem kada se tiče Općine Bale, započinje sredinom devedesetih godina kada se odlučuje da na građevinskom zemljištu više nema domaćih  životinja.

Selo bez svinja

- Te se odluke drže Baljani, no u okolnim selima, primjerice Golašu i Krmedu, što je i razumljivo, ne funkcioniraju. Stoga je prije godinu i pol dana sazvan Mjesni odbor Golaša u kojemu se, a na tragu domaćina, odluka povlači i selo živi svojim normalnim tokom. Međutim, s tom odlukom nisu zadovoljni svi, pa se hodočasti u Općinu i traže druga prava. Ukratko, da svinje više ne obitavaju u selu. Osobno, a tu je i većina vijećnika Bala, podržat ćemo sve odluke kakve seljani izglasaju.

No, ovo je drugi po redu sastanak na istu tema, pa danas, kada se donese konačna odluka o svinjama i ostalim životinjama više nema rasprave, poručio je načelnik Općine Bala Edi Pastovicchio, dodavši i da je više vremena i energije potrošio na svinje, nego na puno važnije odluke koje se tiču boljitka i napretka Općine.

A da tema "da ili ne svinje u Golašu", nije tako benigna, pokazao je i dolazak Županijskog pročelnika za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo  i vodoprivredu Milana Antolovića, kojeg je razlog poziva itekako iznenadio. Slikovito, pojasnio je sam, "krstio se i lijevom i desnom rukom". Poručio je seljanima kako ruralni turizam ne egzistira bez mirisa sjena i životinja, te da upravo takav (sa svim svojim prednostima i mirisima) čini ono zbog čega turisti dolaze.

Sve ostaje kao nekad

- Neshvatljivo je da osoba, ili više njih, kupi zemlju, izgradi apartmane i traži od susjeda da se prestane baviti stočarstvom, kojim se, usput govoreći, u selu bavio i susjedovo otac i djed. Ne može novak u selu stvarati nove zakone i rušiti višestoljetnu tradiciju. To ne znači da nam novi susjedi nisu dobro došli, ali znači da su prije svog dolaska morali znati običaje i tradiciju kraja u koji dolaze, poručio je između ostalog Milan Antolović.

S ovim se stavom složilo i pedesetak Golašana, koji su se odazvali sastanku, a među kojima se nije našao niti jedan sa suprotne strane. Stoga, odlično je leglo i pitanje jednog od prisutnih seljana, zašto su se oni uopće danas sastali kada svi imaju jasne stavove i isto mišljenje. Također, iz publike se čuo i komentar kako nije seoski novak - pridošlica inicirao izbacivanje svinja iz Golaša, već upravo starosjedilac?!

Na skupu je, dakle, odlučeno da svinje ostaju u Golašu. Uz to, Golašani su, direktno od Milana Antolovića, saznali kako mogu aplicirati za novac iz europskim fondova, ne bi li unaprijedili svoja gazdinstva. Na tu temu, obećao je načelnik Pastovicchio, a županijski se pročelnik složio, u Balama će biti organiziran tematski sastanak. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter