Svima je važno osjećati se korisnim

Korisnici boravka s voditeljicama Petrom Ferenčić i Marijanom Vrbica (M. RIMANIĆ)
Korisnici boravka s voditeljicama Petrom Ferenčić i Marijanom Vrbica (M. RIMANIĆ)

U pazinskom Poludnevnom boravku za osobe s intelektualnim teškoćama koji djeluje pod okriljem Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre provodi se projekt "Život pun mogućnosti". Projekt se provodi u partnerstvu Centra za inkluziju i podršku u zajednici iz Pule, Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Udruge za promicanje stvaralaštva Art studio te Grada Labina. Cilj projekta je, kaže koordinatorica Petra Ferenčić, uključivanje osoba s teškoćama u zajednicu.

Uključeno 12 polaznika

Trenutno je na području grada Pazina u projekt uključeno dvoje volontera, Ana Lakošeljac koja volontira u azilu za napuštene pse Udruge "Happy end" i Vjekoslav Močibob koji volontira u Društvu Likovnih stvaratelja. Tihomir Srbin očekuje početak volontiranja u Pučkom otvorenom učilištu Pazin. "Većina korisnika je završila pomoćne škole i stakla zvanje pomoćni vrtlar, pomoćni cvjećar ili pomoćni kuhar, ali unatoč tomu teško nalaze posao. Zato je važno da i na ovakav način sudjeluju u aktivnostima i poslovima zajednice, kako bi se osjećali korisnima," napominje Ferenčić.

Vjekoslav Močibob u Društvu likovnih stvaratelja volontira kao asistenta na tečajevima crtanja i slikanja.

- Koordinatorica Petra Ferenčić dobro me je pripremila da mogu raditi ovaj posao", kaže Močibob i nastavlja "U galeriji mi je lijepo i zanimljivo, gledam kako se na praznoj podlozi stvara slika. Pratim stvaranje djela od početka, od skice do gotove slike. Prije sam na izložbi gledao slike samo dali su mi lijepe ili ružne, a sada kad znam kako slike nastaju drugačije doživljavam izložbe". Vjekoslav Močibob već 18 godina pjeva u Mješovitom zboru "Roženice" i mnogi ga po tomu već dobro poznaju. Poludnevni boravak polazi, od njegova otvaranja prije godinu dana, a prije toga polazio je tjedna druženja u Centru za socijalnu skrb. Ovdje mu je, kaže, dobro ima prijatelje s kojima se druži i šali, ali i radi prema programu koje odrede voditeljica, voli izlete, ali i druge programe.

U Poludnevni boravka za osobe s intelektualnim teškoćama u Pazinu uključeno je 12 osoba, a redovito ih dolazi sedam, osam, kaže Petra Ferenčić, koja s Marijanom Vrbica vodi aktivnosti. U sklopu kreativne radionice polaznici izrađuju ukrase i čestitke. Ponekad ukrašavaju panoe, a oslikavaju i platnene vrećice za prodaju.

-Nastojimo da naši proizvodi budu kreativni i funkcionalni, a da se ponešto može i zaraditi. Zarada ide za potrebe poludnevnog boravka, kaže Ferenčić. Poludnevni boravak ima edukativnu kuhinju u kojoj si polaznici svaki dan pripremaju objed. Ujutro kuhaju čaj ili kavu, a budući da ovdje najčešće borave od osam do 14 sati pripremaju si i ručak. Jelovnik dogovaraju zajedno, nakon toga odlaze u kupovinu, zatim kuhaju ručak, nakon ručka operu suđe, pospreme kuhinju i blagovaonicu.

Tjelesna aktivnost

Poludnevni boravka za osobe s intelektualnim teškoćama financiraju Ministarstvo socijalne politike i mladih, Istarska županija, Grad Pazin i općine iz kojih odlaze polaznici - Karojba, Sveti Petar u Šumi i Cerovlje. Osim što se druže za njih je važno i da se bave fizičkim aktivnostima, da budu u fizičkoj formi. To postižu najčešće vježbajući na otvorenom igralištu iza Pazinskog kolegija, a kada im vremenske prilike nisu naklonjene vježbaju u mini teretani koju im je darovala Ines Srblin, majka korisnika Poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama Tihomira Srblina. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter